НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Разрешават лова на черна мечка в американския щат Северна Каролина

черна мечка северна каролина

Комисията по природни ресурси на Северна Каролина реши да премахне забраната за лов на мечки в три резервата на територията на щата. Причината за това е нарастващата численост на представителите на вида и конфликтите, които се създават от прекалено честите срещи с хора. Забраната отпада от 1 август. За провеждането на лов ще бъде необходимо изваждането на индивидуален лиценз.

От комисията информират, че ловът ще се осъществява под строг контрол. Експертите предупреждават ловците да бъдат внимателни около бърлогите на мечките и да не се задържат в райони, където установят наличието на такива. Причината е да не се получи ситуация, в която майката изоставя завинаги своите малки заедно с бърлогата. По този начин резултатът от въвеждането на новата мярка ще бъде негативен.

Тоталната забрана за лов на черна мечка в трите резервата е въведена през 1971 г. Оттогава насам числеността на вида в щата се е увеличила от 1000 на приблизително 25 хил. екземпляра. Площта, на която от 1 август ловът ще бъде разрешен, обхваща 37433 ха гори.

Извън рамките на резерватите през миналата година в Северна Каролина бяха отстреляни 3748 черни мечки – рекордно постижение за последните години.

Черната мечка се среща както в Канада, така и в по-голямата част на източните и западните части на САЩ, в това число щатите Северна Каролина, Калифорния и Ню Йорк. Мечките, които достигат тегло 300 кг, са всеядни и по принцип избягват контакта с хората. Когато обаче имат лесен достъп до храна, с която се хранят хората, те започват да свикват с нея и постепенно започват и конфликтите.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ