НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Румънските ловци отново могат да ползват водоплаващия дивеч

румъния дивеч

С приемането на нов закон румънските ловци отново ще могат да ползват мигриращите видове водоплаващ дивеч, тъй като досега този лов бе забранен с решение на румънските правораздаващи органи.

Така, след като Румънската ловна асоциация успя да прокара закон в парламента, няма да има проблеми пред лова на водоплаващ дивеч в Румъния и като цяло за всички видове, които са с благоприятен статут от гледна точка на опазването на видовете.

Също така румънските ловците ще участват в определянето на дневната отстрелна норма за различните видове дивеч.

„Причината за промяната в нормативната уредба бе фактът, че отстрелните норми се определяха от министъра на горите, но можеха да се обжалват и някои съдилища ги отменяха, други признаваха – коментира председателя на националната организация Йонеску. – Миналата година под натиска на природозащитни организации съдът окончателно забрани отстрела на водоплаващ дивеч, което дискриминира румънските ловци и нямаше абсолютно никакъв смисъл от логическа точка по отношение на устойчивото ползване и опазването на природата.»

Така през новия ловен сезон ловците ще могат да провеждат ловни излети на някои видове мигриращ дивеч от 15 август, а на други от 1 септември.

румъния дивеч

Сега вече националната организация на румънските ловци концентрира усилията върху разрешаването на ползването на мечката, тъй като годишно мечки убиват средно по 8 човека и раняват тежко повече от 70. Също така между 70 и 80 мечки стават жертва при пътни инциденти. Можем само да си представим за каква популация става въпрос.

По този повод Йонеску добавя: „Очаквам следващата година ловът на мечка да започне. Сега имаме право на отстрел при критични ситуации, когато мечките навлязат в градовете или когато атакуват хора. Ситуацията определено е ненормална. Съвсем естествено, хората в големите градове като Букурещ, Констанца и Клуж не познават живота на село. Те познават само плюшените мечки, които са много сладки, но хората определено не осъзнават конфликта човек-мечка, което води до многобройните инциденти.

Освен това, у нас ловът на вълци и рисове също е забранен. Решението това да се случи беше налудничаво, защото и тези видове едри хищници имат благоприятен статус. “

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ