НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Вълк уби понито на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен

вълк урсула

Вълк е убил 30-годишното пони Доли на Урсула фон дер Лайен. Семейството на председателя на Европейската комисия е ужасно разстроено от новината, дошла от селото Бейнхорн, което се намира в района на Хановер, Германия.

Очевидно 30-годишното животно е загинало от нараняванията си след тежка битка с хищника.

Доли е открита мъртва на пасището до имота рано сутринта. Според съседи в тревата има няколко локви кръв, което говори за мъчителна смърт на понито.

 „Цялото семейство е ужасно разстроено от новината“, каза говорител на Урсула фон дер Лайен.

На същото пасище е имало и друго пони, но то е добре. Имало е и кон с жребче, но и те са пощадени.

вълк урсула

„Че нападението е от вълк е много вероятно поради начина на захапване, казва Кристиан Буде, говорител на Министерството на околната среда в Хановер. – Проверява се и доколко пасището е било обезопасено с електрически пастири, например. Първите снимки показват само прости пасищни огради с плетена мрежа. Взети са и ДНК проби за идентифициране на вълка.”

Кметът на Бейнхорн Клаус Кьонеке разкритикува министъра на околната среда Олаф Лиес, които не е предприел адекватни мерки при появата на свободно скитащ вълк насред Хановер в средата на август.

В отговор Лиес припомня, че е настоявал пред федералното правителство да създаде правна рамка за по-бързи намеси.

„Ситуациите, в които вълците се приближават твърде много до добитъка и хората създават все повече главоболия – твърди министърът. – Целенасоченият индивидуален отстрел на едри хищници трябва да бъде улеснен в закона за защита на видовете.”

В момента според Лиес може да се действа само “когато е твърде късно”. През август държавната асоциация на ловците преброи 40 глутници вълци в Долна Саксония, повечето от които са „ненатрапчиви“ според министерството.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ