НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Мобилните приложения навлизат масово в лова

мобилните приложения

Употребата на мобилните приложения в лова отбеляза напредък най-вече по отношение на събирането на информация за ползването на определени видове.

Федерацията на европейските ловни асоциации (FACE) работи в тясно сътрудничество с MyHunt, най-голямото ловно приложение, което е достъпно и за българските ловци.

Добър пример за успехите на мобилните приложения е тяхната употреба при адаптивното управление на ползването на гургулицата в Европа, тъй като системите за ефективно докладване и контрол са изискване за лова на гургулица в държавите членки на ЕС, където отстрелът на вида все още е разрешен.

Именно затова, повечето от въпросните държави са положили големи усилия да се съобразят с условията и имат онлайн системи за докладване, които позволяват отчитане в реално време на ползването на гургулица, за да се следи отблизо изпълняването на националната квота за отстрел и да се прекрати ловът веднага щом бъде достигната определената бройка.

Това представлява значителен напредък в контекста на адаптивното управление на ползването и устойчивите ловни практики.

ИТАЛИЯ

В Италия се използват няколко от мобилните приложения в зависимост от региона. В Марке, Базиликата, Пулия и Сицилия се използва приложението XCaccia, което има връзка с Италианската ловна федерация, докато други региони като Умбрия, Венето и Сардиния използват собствени регионални приложения.

Тоскана например разработи Toscaccia. То е свързано с електронната ловна карта Tesserino Venatorio, която е задължителна за ловците. През 2022 г. в провинцията употребата на приложението бе задължителна за лов на гургулица. То бе използвано от 3507 ловци, което представлява около 6 % от общия брой представители на гилдията в региона.

КИПЪР

Приложението Artemis CY бе създадено през 2021 г. за докладване в реално време на ползването на гургулица и за проследяване на изпълнението на националната квота. Употребата на приложението за докладване на ползването на гургулицата е задължително в страната.

МАЛТА

Онлайн системата Game Reporting MT бе използвана за докладване на ползването на гургулицата като алтернатива на телефонното докладване. Тя се прилага заедно с приложението MyHunt.

ФРАНЦИЯ

Приложението ChassAdapt бе разработено от Френската ловна федерация за прилагане на адаптивно управление, така че ловците да могат да записват своето ползване в реално време на своите смартфони, да следат националните квоти и да имат запис на своята история на ползването.

Това безплатно, просто и практично приложение дава възможност на ловците да въвеждат своето ползване с няколко клика в съответните полета дори без интернет връзка. Приложението бе изготвено, за да бъдат докладвани 6 вида: черноопашат крайбрежен бекас, малък свирец, гургулица, бекас, глухар и сива гъска.

В момента обаче може да се ловува и да се докладва в ChassАdapt само за сивата гъска и бекаса.

ГЪРЦИЯ

В Гърция ловците получават уникален код, когато им се издава ловно разрешително. Това им дава възможност да свалят на своя телефон приложението за докладване.

През 2022 г. докладването на отстреляни гургулици чрез онлайн системата бе задължително. Цялостното дневно ползване на всеки ловец бе записвано в реално време заедно с данните от GPS.

Когато се достигна националната квота, специална функция алармира всички ловци, че ловът на вида приключи.

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ