НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Виенският „Бал на ловците“ се проведе за стотен път

бал на ловците виена

На 30 януари Виена бе домакин на 100-ото издание на годишния „Бал на ловците“. Събитието се състоя в церемониалните зали на двореца „Хофбург“ в австрийската столица.

„Балът на ловците“ е един от акцентите в сезона на виенските балове. Тази година събра около 5000 гости. Той представя всички федерални провинции и затова може да се похвали с разнообразна и богата програма – от виртуозни изпълнения на музиканти, свирещи на ловни рогове от различни провинции, през Тиролските кралски ловци, опера и балет.

Виенският бал първоначално се организира от Асоциацията на Зеления кръст като благотворително събитие.

бал на ловците виена

В речта си президентът на FACE Торбьорн Ларшон, който бе поканен да се присъедини към празника на австрийската организация, членуваща във FACE, заяви следното:

„За мен беше чест да отпразнуваме 100-ия бал заедно с колеги ловци от Австрия. Събитието предостави отлична възможност за общуване в невероятна обстановка.“

Когато на 4 март 1905 г. ловците от обкръжението на Александър Принц цу Солмс-Браунфелс организират бал на ловците в хотел „Континентал“, те нямат представа за развитието, което започва. Те са водени от искрено желание да помогнат на невинни бедстващи ловци и техните семейства и да не ги оставят сами в нужда. Така се организира първият Виенски бал на ловците.

бал на ловците виена

Асоциацията на Зеления кръст, която те основават, все още съществува след повече от 100 години, а Виенският бал на ловците все още е едно от най-популярните танцови събития във Виена. Ежегодните балове не се провеждат само по време на двете световни войни и от самото си начало са с благотворителна насоченост.

СДРУЖЕНИЕ ЗЕЛЕН КРЪСТ

Асоциацията на Зеления кръст е основана от ерцхерцог Франц Салватор от Хабсбург-Лотарингия през 1905 г. с цел създаване на мрежа за социално подпомагане в областта на лова и горското стопанство. Социалната и благотворителна насоченост все още е най-голямата й цел. Мотото на организацията е „Ловци помагат на ловците“. Настоящ председател на организацията е д-р Криста Кумер-Хофбауер. Тя иска да включи сред задачите на Зеления кръст и устойчивото ползване на природни ресурси.

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ