НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Санкциите срещу Русия поставиха на изпитание френските рибари

френските рибари

Френски професионални рибари са готови на бунт за­ради въведените антируски санкции и последствията от това. След отказа от руски петрол цените на горивата във Франция скочиха и сега стана просто неизгодно да се влиза в морето. Страната рискува да остане без риба от собствен улов на пазарите си.

По цялото крайбрежие на Франция рибарите започнаха мащабна стачка, настоявайки за прекратяване на пагубната политика по отношение на тази индустрия. На места се стигна и до стълкновения с полицията. На пристанище в Бордо възникна пожар вслед­ствие на протестните дейст­вия. В Бретан цял тон разва­лени стриди бяха изписани пред кметството. Властите засега се въздържат от край­ни действия и се чудят как да охладят страстите.

френските рибари

Риболовът се оказа сред най-засегнатите сектори от политиката на санкции спрямо Русия, въведена в Евросъюза. Горивата пос­къпнаха многократно, стана неизгодно рибарските кора­би да извършват рейдове, понеже уловената риба не носи нужните компенсации и се стига до загуби. Само през изминалата година уловът на френските рибари е на­малял с цели 30%. В същото време част от работниците в рибопреработвателните предприятия са изпратени в безсрочен неплатен отпуск, поради липса на суровини.

Още по-лошо е, че и много от френските рибари зарязват професията си и са готови да търсят други начини на препитания. За по­следните две години ангажи­раните с реална работа риба­ри са намалели наполовина.

Френските власти се опит­ват с някакви компенсацион­ни програми да съхранят ри­барския бранш, но са наясно, че ще трябва да се ангажират с дългосрочни договори за внос на риба и морски даро­ве. На собствен улов ще се разчита все по-малко.

***

Припомняме, че в неда­лечното минало около обя­вяването на Брекзит, френ­ските рибари имаха големи противоречия с английските си колеги и дълго не можеха да си поделят правата върху рибните ресурси в Ла Манша. Там нещата се изгладиха с времето, сега пък им се сто­вариха други беди.

Ивайло ДИМИТРОВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ