НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Речните местообитания в Англия са жертва на сериозно замърсяване

местообитания англия

Разследване на британския седмичник „Обзървър“ разкрива шокиращото състояние на защитените сладководни басейни в страната, които са обект от специален научен интерес (SSSI). Нито една от приблизително 40-те реки със защитени местообитания в Англия не е в добро общо състояние, според анализ, осъществен на базата на доклади от правителствени инспекции. Сред тях са реките Ейвън в графство Хемпшир, Уенсъм в Норфолк и Еден в Къмбрия.

Последните данни на правителството показват, че само 9,9% от тези местообитания, представляващи обекти от специален научен интерес, са в благоприятно състояние. Статутът SSSI обхваща местообитания в сладководни басейни, заедно с разпожените в близост до тях гори, блата и тресавища.

местообитания англия

За сравнение 59,4% от защитените местообитания по морските брегове и естуарите са в благоприятно състояние.

Анализът на Observer води до извода, че сладководните местообитания в Англия са най-застрашени поради коктейл от замърсяване от селскостопански отток, изхвърляне на отпадъчни води и микропластмаси, както и вредна човешка дейност като например копаене за баластра.

местообитания англия

От 256 направени оценки на местообитания в сладководни зони по течението на 38 английски реки, които са със статут SSSI, само 23 (9%) са били оценени като намиращи се в благоприятно състояние. Това означава, че те не са замърсени и се поддържат чрез правилно управление.

Някои от речните участъци със статут SSSI не са били инспектирани от 2010 г. поради липса на средства. Именно затова доброволци от цяла Англия се заеха с анализа на качеството на местните реки и изискаха съответните мерки срещу неадекватния режим на инспекция от страна на правителството, както те определят неглижирането на съществуващите проблеми. Категоризацията SSSI има за цел опазване на най-важните зони от природното наследство на Великобритания, но очевидно натоварените със съответните отговорности институции не могат да се справят с поставените им задачи.

Димитър Константинов

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ