ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

На вечеринката в ЛРС-Кърджали – Много награди и сезон без инциденти

Валери КОВАЧЕВ

На вечеринката на ЛРС-Кърджали, която се проведе в ресторант „Арпезос”,  се събраха  стотици ловци и риболовци. Традицията е поставена през 1921 г., когато в Кърджали е създадено Ловно-рибарското сдружение. Гости на  празника бяха председателят на НЛРС-СЛРБ Васил Василев, областният управител на Кърджали Никола Чанев, кметът на община Кърджали Хасан Азис, директорът на Регионалната дирекция по горите Юлиян Русев,  директорът на Държавно ловно стопанство „Женда” Николай Янчев и директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Грозев. Събитието уважиха също  председателите на ловно-рибарските сдружения в Хасково, Момчилград и Крумовград Желязко Живаков, Лютви Юсеин и Юмер Юмер, както и Стефан Аврамов от Фондация  „По-диви Родопи” и други ръководители.

В приветственото си слово председателят на ЛРС-Кърджали Васил Дончев подчерта: „Най-важното е, че нямаме инциденти и Африканската чума по свинете не успя да стигне до нас. Въпреки че не сме на общо събрание, аз съм длъжен да съобщя резултатите. Отстреляхме 332 броя дива свиня, по-малко с 34 от предишния сезон. Увеличава се популацията на благороден елен, в някои дружини вече се наблюдават стада. Слабост е, че от 90 до 100 процента от ловно-стопанските мероприятия са насочени само към един вид дивеч – дивата свиня.“

„Както разбирам от резултатите от изминалия ловен сезон, здраво сте работили през цялата година – каза в приветствието си към кърджалийските ловци председателят на НЛРС-СЛРБ Васил Василев. – Въпреки това, апелирам да продължавате неуморно с усилията за стопанисване на дивечовите местообитания. Пожелавам ви на следващата вечеринка да има повече ловци, отличени за активно участие в ловно-стопанските мероприятия и за отстрел на хищници. Българският ловец е истинският и най-големият защитник на природата.“

Както се очакваше, на вечеринката бяха връчени много награди. На първо място по брой отстреляни прасета е дружина Костино – 45 броя, на второ Черноочене  – 44 и на трето Боровица  – 40.  Класацията за унищожени най-много хищници оглави дружина Боровица, следвана от  Мост и Кърджали-1. За активно участие в ловно-стопанските мероприятия бяха отличени шестнадесет души, излъчени от дружините. За добити трофей от дива свиня, оценени с медали, бяха наградени Мустафа Бекир /Комунига/, Махмуд Махмуд /Боровица/, Юсеин Мехмед /Черноочене/, Бахри Ахмед /Костино/, Айхан Сали /Костино/, Марин Тодоров /Бойно/ и Гюрсел Халибрям /Боровица/. Най-добрите майстори на хищници са Христо Христов /Кърджали-2/, Авни Сали /Стремци/, Байрам Нури /Боровица/, Махмуд Махмуд /Боровица/ и Гюрсел Халибрям /Боровица/.

С решение на Управителния  съвет на сдружението със сто лева парична награда и ловен нож бе награден Златко Момчилов от дружина Гледка, заловил бракониер, убил сърна. За помощта, която оказва на сдружението за разселването на елени лопатари, Стефан Аврамов бе награден със специални ловни туристически обувки.

Областният управител Никола Чанев пое ангажимент  да съдейства пред РИОСВ за издаване в най-кратки срокове на необходимите документи за изграждане на ловно стрелбище от сдружението в Кърджали.

Купата на кмета на общината Хасан Азис за най-добър ловец за сезон 2018/2019 г. получи  Мехмед Мехмед от дружина Черноочене, отстрелял 20 прасета, а за най-добър риболовец за сезон 2018/2019 г. Аднан Дормуш, състезател от представителни отбор на ловно-рибарското сдружение, който участва в републиканското първенство.

Капитанът на отбора по спортен риболов към сдружението Абдулла Аптула – Апо благодари на председателя на сдружението Васил Дончев и на кмета на общината Хасан Азис за финансовата подкрепа през година и им връчи спечелите купи за първото и второто място на  турнира за Купата на Българската федерация по риболовни спортове.

На търг бяха разиграни дивеч и гозби от дивеч.

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Сдружение/сдружения свързани с новината

Ловно-рибарско дружество “Кърджали” – Гр. Кърджали
Пощ. код: 6600
Телефон: 6-22-60
Мобилен: 0886 060 341

Реклама

ЛОГО - СЛРБ