ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Ловците от Троян солидарни с колегите си от Априлци

Ако се стигне до групов лов, председателите на ловни дружини от Троянска община да приемат колеги от община Априлци, реши УС на ЛРС-Троян. Събратята им от съседната община са лишени от лов, след като в средата на август беше съобщено за положителна проба за вируса на Африканската чума по свинете в отстреляна дива свиня в района на квартал „Зла река“. Априлчани, които желаят да ловуват, да не се третират като „гости“, защо утре троянчани може да са в същата ситуация, гласи още решението.

Заради ситуацията с АЧС и „разделението на ловуващи и неловуващи“ беше взето и безпрецедентно решение да се отмени традиционния ловен събор на 14 септември. В същия ден членовете на ЛРС-Троян ще се включат масово в инициативата „Да изчистим България за един ден“.

Ръководството на сдружението изпрати и протестна декларация до министър-председателя Бойко Борисов. В нея троянските ловци настояват да се отмени заповедта за забрана на лова в района на Априлци. Аргументите им са, че друг случай на болестта така и не е открит в отстреляните 95 диви свине на територията на сдружението по време на индивидуален лов тази година. В района няма констатиран случай на АЧС и при домашни свине.

„Мерките за спиране на всички дейности в инфектираната зона не дават желаните резултати. Там ходят туристи, овчари, гъбари, мотоциклетисти и др., които не спазват забраната… Ако бъде разрешен лова изключително педантично ще се дават проби за всяка отстреляна дива свиня и старателно ще претърсваме районите на своите ловища за наличие на умрели животни. По този начин държавата ще добие реална представа за разпространението на заразата сред дивите свине и ще се засилят мерките за биосигурност при движение на хора и превозни средства в ловно-стопанските райони“, се казва в декларацията до премиера, подписана от председателя на ЛРС-Троян Минко Акимов.

Сдружението е на едно от челните места в страната по изпълнение на предписаните от държавата мерки за намаляване на популацията на дива свиня. Въпреки всичко резултатите не са задоволителни. Международната практика показва, че груповият лов на дива свиня с кучета е най-ефективният способ за постигане на тази цел, декларират троянските ловци.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Сдружение/сдружения свързани с новината

“Ловно-рибарско дружество – Троян” – гр. Троян
Пощ. код: 5600
Мобилен: 0884 460 838

Реклама

ЛОГО - СЛРБ