ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Предстои среща с ловци от Свиленград заради отровни примамки

РИОСВ- Хасково организира работна среща в Свиленград във връзка със зачестилите щети, нанесени на животновъди, поради увеличената популацията на вълците в защитена зона „Сакар“. Друга тема на форума е  превенция срещу използването на отровни примамки. Поканени са представители на  полицията, митницата, прокуратурата, ОДБХ, БДЗП, РДГ, неправителствени организации, кметовете на общините Свиленград и Тополовград,  ловни сдружения , както и засегнати животновъди в района на защитена зона  „Сакар“.

Срещата ще се състои на 2 октомври в залата на Държавното горско стопанство в Свиленград.

Тя  се урежда в отговор на ескалиралото напоследък напрежение сред животновъди заради щетите, които вълците нанасят на селскостопански животни. Съществуват основателни съмнения, че някои от стопаните  прибягват до забранени методи за намаляване на вълчата напаст, като залагане на отровни примамки. Наблюденията показват значителна смяна на партньорите при повечето от двойките царски орли, гнездящи в района, което се обяснява с вероятно отравяне. Две от десетте територии на царският орел в Сакар планина през тази година не са заети от двойки птици, което е особено притеснително.

По време на срещата ще бъдат представени презентации, които ще засегнат актуални проблеми, свързани със законодателството, международния опит, контрола и съвместните действия за предотвратяване използването на отровни примамки. Ще бъдат изяснени и въпроси, отнасящи се до изплащането на щети, нанесени от кафява мечка; последствията за хищните птици, вълците и мечките при използването на отровни примамки; подаване на сигнали и мерки за намаляване на конфликта животновъди – вълци, както и състоянието на царския орел в Сакар планина. Срещата ще продължи с дискусия с цел споделяне на опит и идеи, свързани с конфликта чове к– хищник и преустановяване на използването на отрови.

Златка Михайлова

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Сдружение/сдружения свързани с новината

Ловно-рибарско дружество “Свиленград” – гр. Свиленград
Пощ. код: 6500
Мобилен: 0886 440 367

Реклама

ЛОГО - СЛРБ