ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Традиционен ловен събор в ЛРС „Глиган” –Панагюрище

В прохладната още утрин на 7 септември, събота, във вилното селище „Панагюрски колони“ пристигнаха първите участници в традиционния ловен събор на ЛРС-Панагюрище.

Официални гости на събора бяха председателят на УС на НЛРС–СЛРБ инж. Васил Василев, Лазар Мурджев – член на УС на НЛРС -СЛРБ, областният управител на Пазарджик Стефан Мирев, председателят на ОбС в Панагюрище Христо Калоянов, кметът Никола Белишки, кметът на с. Панагюрски колони Петко Стоев, директорът на ДГС- Панагюрище Петър Тодоров, началникът на РУ на МВР Панагюрище гл.инспектор Петко Шотлеков. Посрещна ги домакинът – председателят на УС на ЛРС „Глиган” Герман Кърпаров. Тук бяха още приятели на сдружението, представители на бизнеса, спонсори. Скоро поляната бе озвучена от Хор на ловците из операта „Вълшебният стрелец”  на Карл Мария фон Вебер, под звуците на който церемониално на сцената бяха изнесени първо знамето на Ловно-рибарско дружество „Глиган”- Панагюрище и знамената на ловните дружинки в неговата структура.

В приветствието си председателят на сдружението Герман Кърпалов най-напред поздрави ловците със 123-та годишнина на дружеството.
„За поредна година сме тук, на Панагюрски колони, с подкрепата на „Асарел Медет” АД, които ни предоставят прекрасната сцена. Празникът си е празник, въпреки епизоотичната обстановка с Африканската чума. Искрено се надявам да имаме успешен ловен сезон при спазване на мерките за биосигурност и правилата за безопаснот при бораване с оръжие и противопожарна безопасност. Не мога да не отбележа добрата работа на Сдружението през изминали сезон, както и на УС и щатния персонал, охраната, и на всички, които помагат през цялата година и продължават да помагат.”
Председателят на Националната ловна организация инж. Васил Василев започна приветствието си с това, че историята на ловните събори е повече от стогодишна. „Изключително важна е, защото по един непринуден начин демонстрира нашата сила, когато сме заедно. Защото хора, които не могат да се веселят заедно, те не могат и да работят успешно. Изправени сме пред едно голямо предизвикателство – с общи усилия да преодолеем Африканската чума по свинете и последствията, които неминуемо ще нанесе на традиционния наш лов, на традицията, изграждана повече от 130 години да ловуваме организирано на дива свиня. Това ще има изключително тежко отражение върху всички нас. Единственият начин да го преодолеем, е да останем заедно.
В този героичен край какъв по-добър повод да се обърнем назад във времето и да осъзнаем, че усилията на поколения панагюрци са били не само в запалването на желанието на българския народ да бъде свободен. Те са взели дейно участие и в Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Вярвам, че и днес, вие продължавате да осъзнавате и много добре да прецизирате къде определени лица се опитват да ви подведат с популистки лозунги и демагогия. Вярвам, че осъзнавате много добре, че не сме ли заедно, че не сме ли единни, ние нямаме светло бъдеще.”
Песен-поздрав към ловците отправи 10-годишната Кристияна Чуклева и още няколко възпитаници на музикалния педагог Нона Немигенчева, на танцовата формация „Средногорска жарава”, пяха и доказани звезди на песенното изкуство, проведоха се конкурс за рисунка „Аз обичам природата”, надпревара по стрелба с въздушна пушка за момчета и  момичета до 14-годишна възраст и жени, екстериорна изложба на кучета, състезателни игри за деца.
Мариана Мандичева

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Сдружение/сдружения свързани с новината

Ловно-рибарско дружество „Глиган” – гр. Панагюрище
Пощ. код: 4500
Телефон: 6-36-43
Мобилен: 0879 545 942

Реклама

ЛОГО - СЛРБ