ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

ЛРС-Пазарджик – Зарибиха р. Марица с 2 тона шаранчета и 100 кефала

След като на 11 март членовете на ЛРС „Сокол 1893“ в Пазарджик извършиха зарибяване на отровения участък в р. Марица с 1 тон шаран и 100 кефала от по 200 г, в деня на обявяването на извънредното положение в страната заради корона вируса те  зарибиха най-голямата водна артерия в Южна България с още 1 тон шаранчета или иначе казано с още 10 000 рибки.

Всичко това стана по инициативата на председателя на секцията по рибарство към ЛРС – Пазарджик Андон Андонов, като се оформи дарителска кампания и за около месец Пазарджишкото сдружение,  което предостави 1 000 лв., успя да събере още 10 800 лв. от стопанските единици в града и 600 лв. дарения от риболовците/ б. авт. – в кутии/ или общо малко под 13 000 лв.

Голяма част от рибата бе пусната в района на трагичната екокатастрофа в р. Марица – от основния замърсител р. Пишманка, до моста на с. Огняново, където местните рибари казваха, че: „от тогава, до момента не риба, даже жаби няма в нея“. Другите места, които бяха зарибени, са бентът край с. Звъничево, мостът „Атлантик“, новият пешеходен мост в областния център и др.

Преди да бъде освободена рибата, от ЛРС-Пазарджик изискаха проби от местната структура на РИОСВ за състояние на водата, като специалистите увериха, че тя вече е годна за живот.

В началото на месец април т.г. предстои  третия етап на зарибяване на атрактивния до скоро риболовен обект, а този път в него ще бъдат пуснати щука, сом и някои други видове риба.

Спас СПАСОВ

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Сдружение/сдружения свързани с новината

Сдружение ловно-рибарско дружество “Сокол-1893” – гр. Пазарджик
Пощ. код: 4400
Телефон: 44-53-49
Мобилен: 0892 209 141

Реклама

ЛОГО - СЛРБ