НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Да отстреляш най-много диви свине! Среща с рекордьорите от ЛРС…

Диви прасета

 

„За да вземеш трябва да дадеш!“ Тези думи следват ловците от  дружинката в село Велчево, които са част от сдружението първенец по отсрел на дива свиня за изминалата година – ЛРС Троян. В областта това правило е закон.

ЛРС-Велики Преслав – Добър сезон, но с тревога за следващия

Председателят на дружинката в село Велчево Цветан Петров сподели пред сайта на Съюза на ловците и риболовците в България – www.slrb.bg, че до миналата година местните ловци са подхранвали дивеча с над 50 тона царевица. „Няма ловен сезон, няма извън ловен сезон. Зимно време  в големите снегове пробиваме 70-80 см сняг, за да може да отидем до хранилките да ги захраним, за да има как да преживеят животните“. Той разказа и за дивечовата нива, която стопанисват от сдружението и как са я разработили през годините.

ЛРС-Трявна с преизпълнен план в отстрела на дива свиня

Специалистът по лова на ЛРС-Троян обяви финалните цифри от миналия сезон. „През  ловен сезон 2019-2020 сме отстреляли 9 елена, 76 сърни, 1561 диви свине, 5 вълка, 551 чакала, 295 лисици, 58 скитащи кучета.“ А председателят на ЛРС-Троян Минко Акимов издаде тайната на добрите резултати: „Причината е, че ние повече от 20 години налагаме един строг ред, дисциплина и добро подхранване и грижи за дивеча.“ Той сподели и как Африканската чума по свинете се е отразила на лова в региона. „Ние години наред при отстрела на дива свиня не стреляме по свинята майка. Сега с призива на министерството и на държавата да намалим популацията на дивата свиня от 2 години ние започнахме да стреляме по водачката на стадото, което според нас промени както структурата на популацията, така и обезсърчи  в много отношения ловците.“

ЛРС-Хасково отчете 252 отстреляни диви свине

Стефан Вълев, който е ловец към велчевската дружинка, сподели за печалния си опит от миналата година „За мен тази година е изключително лоша, защото отстрелях 3 майки.“ Местните ловци разказаха и за любопитните моменти от миналогодишния сезон, в един от тях Христо Тотев се разминава на косъм от сблъсък с ранено животно „При поредния групов лов на дива свиня колега ранява прасе ниско долу в крака, при което животното изминава повече от километър и кучетата го спират в едни храсти.  В такава  ситуация е най-удачно ловецът да се промъкне до животното и да се пробва да го отстреля на легло. С първия изстрел раних животното, но не  смъртоносно, при което то излезе от храстите и тръгна срещу мен. За щастие вторият изстрел беше успешен.“

За следващия сезон ловците си пожелават здраве, късмет и запазване живота на четириногите си другари, а дотогава грижата за животните и природата ще продължи, както традицията повелява.

Последвайте и нашата Facebook страница, там ще откриете полезни и любопитни новини от ловно-рибарската общност!

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Сдружение/сдружения свързани с новината

“Ловно-рибарско дружество – Троян” – гр. Троян
Пощ. код: 5600
Мобилен: 0884 460 838

Реклама

ЛОГО - СЛРБ