ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Полицията е по следите на бракониери, убили благороден елен край с. Кръвеник

Тригодишен благороден елен е убит от бракониери в нощта на 10 срещу 11 април в землището на севлиевското село Кръвеник. На 11 април специалистът по лова в ЛРС-Севлиево Тодор Ганчев подава сигнал до горската стража към Северноцентрално държавно предприятие – Габрово за подозрителен изстрел, чут през нощта от жителите на селото. Служителите на Северноцентралното държавно предприятие веднага се отзовават и около 14 ч. заедно с Тодор Ганчев отиват на обход. Край махала Табашко забелязали кървави следи по пътното платно. Проследили дирята и открили място край малък водоем, на което ясно личало, че е отстреляно животно. Продължили напред и установили, че по асфалта има кървави дири и козина, виждали се и кални следи от автомобил. Бързо преценили, че трупът е бил завързан за автомобила и влачен. Дирите отвели горските служители до къща, отдалечена от останалите в района. В двора на къщата следите от бракониерството били пресни. Имало остатъци от кръв и първична обработка на месо, въпреки очевидните опити да бъде почистено. В близост горските служители открили сложена в найлонов плик глава на благороден елен, а в друг плик – заден бут от животното. Намерено е също и нарезно ловно оръжие с оптика, за което по-късно е установено, че е незаконно. Горските служители незабавно са уведомили за находката си районното управление на полицията в Севлиево. Сформирана била оперативно-следствена група, извършен е надлежен оглед на мястото и е започнато досъдебно производство.

Междувременно станало ясно, че изстрелът е проехтял около 2 ч. след полунощ, а участниците в бракониерския лов са трима. Собственикът на къщата не живее постоянно в нея, ловец е от ловната дружина в с. Шумата. Установен е и джипът, с който е извършено престъплението. Деянието е осъществено в забранен от Закона за лова и опазване на дивеча период, а ловът на благороден елен през тъмната част на денонощието е абсолютно забранен целогодишно.

Това е поредна подобна бракониерска проява в района. Последните случаи са от есента на миналата година, когато в Балкана над Севлиево бяха простреляни по различно време три благородни елена.

www.sevlievo-online.com

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Сдружение/сдружения свързани с новината

Ловно-рибарско дружество “Сокол” – гр. Севлиево
Пощ. код: 5400
Телефон: 3-39-12
Мобилен: 0884 177 197

Реклама

ЛОГО - СЛРБ