ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Засяването на дивечовите ниви – задача, която не търпи отлагане

Oграничителните мерки за предпазване от заразяване с коронавируса не трябва да служат за оправдание на онези ловни дружинки, които още не са засели планираните площи. Сега е моментът заради добрите климатични условия това толкова важно ловностопанско мероприятие да се проведе навреме и качествено. Не бива временните ограничения да лишават дивите животни от допълнителна подкрепа извън природните хранителни ресурси. Това са разбрали и ловците от ловната дружинка в село Ощава, която е част от ловно-рибарското сдружение “Синаница” в град Кресна.

Освен засяването на нивите с овес групата ловци почисти и отремонтира всички хранилки, калища и  чешала с отработено моторно масло. Не се подценява и нуждата на животните от жизнено необходимите солища, като за целта те бяха заредени с буци  каменна сол. Дивечовите ниви дават резултат, когато се опазят от домашни селскостопански животни. За целта освен предупредителните табели, писмено се информират всички собственици на овчи, кози и говежди стада да не допускат животните до тези площи. Същите са предупредени, че пастирски кучета без спъвачки ще бъдат отстрелвани като скитащи. Това е проблем, който се подценява на много места , а в същото време тези кучета нанасят непоправими щети на всички видове приплоди в размножителния период, който е в разгара си.

Миналият сезон за лов на диви прасета беше катастрофален за ловците от Ощава. Три отстреляни диви прасета за цял сезон е голяма обида за ловци с такъв авторитет и слава.  А основната причина за това е още един тревожен фактор – глутница вълци, която от години тероризира и унищожава всичко живо, което се движи в гората и домашните животни около къщите и пасищата.

Всяко начало е и надежда за по-добри резултати през следващия ловен сезон. А ловците навсякъде и винаги са непоправими оптимисти – част от чара на любимия спорт.

Кузман Петров

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Сдружение/сдружения свързани с новината

Ловно сдружение “Синаница” – гр. Кресна
Пощ. код: 2840
Телефон: 89-88
Мобилен: 0887 303 995

Реклама

ЛОГО - СЛРБ