ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

ЛРД–Изворово – Традициите са обичайни в Тузлука

изворово

Захарин Иванов е наследствен ловец и е избиран от години за председател на ловната дружинка в село Изворово, която е към ЛРС  в град Антоново. В дружинката е и баща му, ветеранът Петър Николов, който е трудно подвижен, а на пусията стои на столче и надеждата му е край нея да мине животно, за да го отстреля. Казва, че няма страх при срещата дори с голям глиган, защото разчита много на точната си стрелба.

Дружинката е с традиции от последните години в лова на едър дивеч. Предходната година завърши с 50 екземпляра, а в последния сезон са отстреляни 55 диви свине. Една част от тях бяха едри глигани. Най-големият беше отстрелян още на откриването на сезона, когато се ловците се зарадваха на над 250-килограмовата слука. Два пъти му стреля ловецът Чавдар Димов, след него с точен куршум в челото го събори синът му Петър Димов, но в тази битка се стигна до загуба на едното куче на Юлиян Сотиров, което буквално беше затиснато от огромното туловище на глигана и загина на място, а другото му куче беше ранено. Трофеят на този глиган е много хубав, глигите бяха обработени и ще красят дома на ловците. Имаше и други няколко глигана с тегло от по 170-180 килограма, които отстреляха ловците. А гостуваш ловец от друго място имаше слука на 150-килограмов екземпляр.

изворово
Ловците от ЛРД-Изворово с хубави слуки през изминалия ловен сезон

Дружината осигурява достатъчно храна за животните, а и земеделските производители засяват големи площи с царевица.  Добре е и това, че в ловните полета на Тузлука не бяха открити заразени диви свине, не се намериха и трупове на умрели животни от АЧС.

“Добрите слуки се дължат най-вече на добре обучените гончета, които имаме в нашата дружинка. Те откриват и докарват животните до пусиите на ловците. Добре са подготвени четириногите помощници на ловците Чавдар и Петър Димови, Теодор Маринов, Юлиян Сотиров – споделя председателят Захарин Иванов. – Дружинката ни се състои от 32 ловци, но обикновено за излетите се събираме по двайсетина. Добри са грижите ни за дивеча, като и сега наблюдаваме добро присъствие на диви свине. Имаме благородни елени и сърни, но на тях не ловуваме.”

ЛРС-Велики Преслав – Добър сезон, но с тревога за следващия

С отговорно отношение са ловците от Тузлука и към опазването н дивеча, за да не се допуска бракониерство, защото се знае, че в тези ловища  има хубави екземпляри от едрия дивеч. Води се и постоянна борба с хищниците, а това са чакалите и лисиците, за да се  осигурява спокойствие на дивите животни.

Георги НИКОВ

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ