ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

ЛРС – Кубрат – Тегне суша, ловците изнасят вода в ловищата

кубрат

Продължителното засушаване в Лудогорието тревожи ловците от ЛРС-Кубрат, които не са виждали дъжд от много време и се молят поне малко да завали. Разбира се, те правят всичко възможно да изнасят вода и да я изсипват в пресъхналите водовместилища. Ловният специалист на сдружението Даниел Великов съобщава, че във всичките ловни дружинки е създадена организация и два пъти седмично се пълнят пластмасови бидони от по тон и половина и с ремаркета се прекарват до ловищата. Тъй нужната вода се използва за изливане на специални за целта корита, както и за калищата. Бидоните се пълнят от водопреностната мрежата в града, където става и заплащането й наведнъж.  Най-активно работят ловците от дружинките на първа градска в Кубрат и тези в селата Горичево, Каменово и други с цел да не жадуват дивите животни, защото трудно може да си намерят сами вода в пресъхналите водохранилища. В районите има и много фазани, които също се нуждаят от спасение особено в горещите пролетни дни. ” Изнесохме и два тона сол, както е според изискванията”, заключава Данаил Великов.

кубрат

Слави Кирилов, председател на ЛРД-Кубрат: “Дълго време не е капвал дъжд, поради тежката суша земеделците започнаха да разорават част от пшеницата и рапицата, защото културите са пожълтели и съхнат. Ние започнахме по два пъти седмично да изнасяме в ловищата вода  по един тон с бидони, като я изсипваме на три места. Товарим огромните бидони на ремаркета, теглени с джиповете, които са собственост на самите ловци, защото районът е трудно проходим. С това спасяваме дивите животни, които имат нужда в този момент. За фазаните, чиято популация е много голяма в Лудогорието, имаме малки дерета, където все още не са пресъхнали”.

Да отстреляш най-много диви свине! Среща с рекордьорите от ЛРС…

Кенан Кямилов, председател на ЛРД-Горичево: “Повече от месец не е имало валеж в района, а и през зимата нямаше сняг, което се отрази неблагоприятно, сушата се настани трайно в ловищата ни. По пет тона вода седмично изнасяме с цистерни. Имаме направен водоем, който наскоро почистихме и го пълним, а на седем места изливаме масло, сложихме и сол за животните. Ловците Хюсеин Али и Ахмед Мустафа , които имат собствени трактори, много редовно помагат за снабдяването на района с водата. За фазаните сме си направили малки поилки, където изсипваме вода и ако  е така  и през този месец  ще продължаваме с грижите за дивеч.”

Георги  НИКОВ

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Сдружение/сдружения свързани с новината

Ловно-рибарско дружество „Сокол” – гр. Кубрат
Пощ. код: 7300
Телефон: 7-23-37
Мобилен: 0893 366 803

Реклама

ЛОГО - СЛРБ