ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

ЛРС – Велико Търново – 40 бъдещи ловци се подготвят по теория дистанционно

нови ловци

40 души се записаха тази година в курса за подготовка на млади ловци, организиран от сдружение „Ловно-рибарско дружество „Сокол 1884” във Велико Търново. Това са най-вече синове и внуци на запалени по това хоби, предали им своята страст към лова и любовта си към природата и  дивите животни. В курса не липсват и дами – тази година те са четири. Някои от кандидатите ще членуват в други сдружения. А дали всички ще имат възможност в бъдеще да се включат в ловните излети на дружините, ще се разбере по време на изпитите.
Тази година условията за обучение по теория и подготовката по стрелба не са обичайните. Изпитите също ще бъдат съобразени с ограничителните мерки заради коронавируса. Курсистите получиха необходимата им литература, но лекциите по теория се провеждат дистанционно. Лекторът – инж. Йордан Бобонков, директор на държавното  горско стопанство „Болярка” във Велико Търново, както друга година запознава бъдещите ловци с устройството на ловното оръжие и правилата за неговото използване и съхранение, видовете дивеч и особеностите на всеки, хищниците, които се срещат в нашата страна, защитените диви животни и птици, по които е забранено да се стреля, таксацията, Закона за лова и опазването на дивеча, който трябва да се спазва, за да няма наказани. А в интернет курсистите могат да намерят тестове, за да се подготвят за изпита. Така бъдещите ловци ще показват знанията си, както учениците, които имат матура, и студентите.
Стрелковата подготовка на курсистите също е съобразена с извънредното положение заради коронавируса. На модерния ловно-стрелкови комплекс в кв. Картала край Велико Търново се спазват изискванията за предпазване от заразяване – курсистите се пускат по двама, задължително с маски и ръкавици, стоят на разстояние 1,5-2 метра, не липсват и дезинфектанти. Както обикновено, обучението в стрелбата по панички  и бягащ заек е поверено на майстора на спорта и национален състезател в дисциплината „Скийт” Пламен Филев.
След като приключат изпитите на младите ловци, сдружението има намерение да продължи с организирането на предвидения курс по подборен отстрел, за който кандидатите не са никак малко.

Милка ДЕНЕВА

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Сдружение/сдружения свързани с новината

Ловно-рибарско дружество “Сокол 1884″ – гр. Велико Търново
Пощ. код: 5006
Телефон: 62-41-43
Мобилен: 0878 690 169

Реклама

ЛОГО - СЛРБ