140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Крадци обраха стрелбището на ЛРС – Елена

Наглото посегателство

КРАДЦИ обраха стрелбището на ЛРС-Елена (ВИДЕО)

Вече месец ловно-рибарското дружество в град Елена издирва извършителите на взломна кражба от ловното им стрелбище за подготовка на ловци. Случаят е записан и в бюлетина на полицията. Става дума за задигнати автоматични системи за изхвърляне на асфалтови панички, по които се стреля, за да могат ловците да вземат изпита си. Председателят на сдружението Тихомир Кузманов разказа пред екипа на slrb.bg за наглото посегателство: “Ето тук са постовете – голям кула, първи, втори, трети пост…Седем са постовете.Тази са я отключили с ключ, а оттатък са изкъртили вратата. Толкова вандалски е вадено това, че …извадено с ключ, тук е напъвано навън и са я разбили”.

Своята 120-годишнина отбеляза ЛРС-Елена

Кражбата на двете машини е извършена межди 10-ти и 13-ти април. Председателят на дружеството подава сигнал до полицията. Резултат от разследването все още няма. В ловно-рибарско дружество Сокол членуват близо 600 ловци. Лицензираното стрелбище за подготовка на кадри за лов обслужва и съседното дружество в Златарица с над 300 членове. Тренировъчната база съществува вече 15 години, а автоматизираната система е въведена от пет години. “Купихме ги втора употреба, преди пет години за 4500 лв., иначе доста повече струват” допълни Кузманов.

Крадци обраха стрелбището на ЛРС - Елена
Крадци обраха стрелбището на ЛРС – Елена

Липсата на автоматизираната система забавя дейността на дружеството, което подготвя ловците на две общини. Над 30 са записаните да изкарат курс, който започва след два месеца. Инструкторът по стрелба Керим Керим изрази възмущението си от случилото се и обясни как това ще се отрази на обучението на кандидат ловците. “Направо, ни спират, защото нямаме машинки и няма как да се проведе обучението, а имаме доста кандидати” допълни той.Тихомир Кузманов обясни как това нагло посегателство ще се отрази на бюджета на ловно-рибарското дружество “Едно голямо перо от бюджета се формира от приходите от курсовете, които провеждаме. Мога да кажа,ч е 1/3 от бюджета на дружеството. Отчисления от ловни курсове, нови членове след обучение, които стават ловци. Връщат ни назад, но все пак ще търсим вариант. Под наем. Нямаме възможност да закупим нови. Казах ви,ч е втора употреба струват 4500, а нови са около 10 000 лв.”

Последствия от кражбата
Последствия от кражбата

Въпреки, че стрелбището е извън населени места и до него няма електрозахранване, ловците от Елена вече са намерили вариант да сложат видеонаблюдение и охранителни системи.

За още любопитни новини и статии посетете нашата Facebook страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Сдружение/сдружения свързани с новината

Ловно-рибарско дружество “Сокол – 1899 гр. Елена” – гр. Елена
Пощ. код: 5070
Телефон: 61-97
Мобилен: 0887 218 631

Реклама

ЛОГО - СЛРБ