ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

ЛРС-Луковит – Три дружини изпълниха плана за отстрела

лрс-луковит

От дванадесетте дружини в състава на луковитското сдружение три са изпълнили плана по отстрела на дива свиня. Шампиони са ловците от с. Бежаново с 19 точни попадения, следвани от дружините в селата Петревене и Ъглен с по 10. Останалите дружини са приключили сезона с по-скромни резултати. Все пак при заложен план от 174 диви свине са реализирани 111.

лрс-луковит
Първа слука на зимен декор

Ловът на дива свиня е традиционен и основен за сдружението, чиито ловни площи са в много разнообразни терени в Предбалкана. Може да се каже, че сезонът премина под знака на заплахата от АЧС. Всички мероприятия по мерките за борба с болестта по свинете се изпълниха своевременно от ловните дружини и това до голяма степен позволи да се ловува без прекъсване.

лрс-луковит
Младокът Веселин Николов от с. Дерманци с първи трофей

Закупени са 12 фризера, както и средства за дезинфекция, изградени са капани и ями за биологични отпадъци. Регистриран е само един случай на заразено животно в Бежаново, което е нищо в сравнение с критичната ситуация в други региони на страната и особено в Северна България.

Много силни резултати регистрират местните ловци в отстрела на хищници. Чакалите имат тревожно голяма популация и това личи от статистиката. За миналия сезон при план от 381 са отстреляни 504. Особено впечатляващи са резултатите на Първа градска дружина в Луковит, които имали план от 35 чакала, а отстреляли 127. Хищниците се навъртат около крайградското сметище и именно там най-често ги причакват ловците. На практика те си имат готово стървилище и бият чакали до насита. Навремето лисици също е имало много, но сега не е така. Очевидно намножилите се чакали ги изместват от местообитанията им.

ЛРС-Трявна с преизпълнен план в отстрела на дива свиня

Дотук с отчета на ловния сезон. Но луковитските ловци може да се похвалят и с ползотворна ловностопанска дейност. През миналото лято са разселили 1500 фазанчета, а сега, през пролетната кампания са пуснали 435 отрасли 270-дневни птици. Разпределени са на териториите на всичките дружини. Купуват птиците само от Русенското стопанство, защото са качествени и им ги доставят със специализиран транспорт. И още нещо интересно. През зимата е проведен благотворителен лов  на разселен фазан, като събраните средства са дарени за бъбречна трансплантация на нуждаещ се младеж от с. Торос.

За да представим този отчет ни помогна ръководителят на сдружението Христо Стойков, който беше любезен да предостави статистическите данни и да сподели впечатленията си.

Младен ДОБРЕВ

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Сдружение/сдружения свързани с новината

Сдружение на ловците и риболовците „Ловно-рибарско дружество Сокол” – гр. Луковит
Пощ. код: 5770
Телефон: 5-24-95
Мобилен: 0887 974 337

Реклама

ЛОГО - СЛРБ