ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

ЛРС–Велико Търново – Извън сезона на прицел са хищниците

хишници велико търново

Най-активният период за отстрел на хищници настъпва, когато приключи ловният сезон. Така е, защото за да не се провалят ловните излети, обикновено дружините от сдружение „Ловно-рибарско дружество „Сокол 1884” във Велико Търново избягват да стрелят по лисици, чакали, скитащи кучета, когато са на лов за диви свине или някакви пернати.
Сега всеки месец сдружението издава от 40 до 50 разрешителни за отстрел на хищниците и определените за такъв лов членове на търновските дружини отчитат по 40-45 лисици и още толкова чакала. Отделно са скитащите кучета.

Най-редовна в лова на хищниците тази година е дружината в с. Русаля. На добри резултати се радват и ловците от Присово, Балван, Емен, Дебелец.
А хищниците продължават да правя поразии по селата. Хората разказват, че дори по улиците виждат лисици, нощем чуват вой на чакали. Но не е само това – тези диви животни в търсене на храна нападат домашните птици. Възрастна жена от с. Момин сбор се оплаква, че лисици отмъкнали всичките й кокошки. Този случай не е единствен – такива хищници налитат на пернати в дворовете и по улиците и на други села.
Стопаните много разчитат на ловците, но по закон те нямат право да стрелят в населените места. Тяхната помощ е в отстрела на хищниците в ловните полета.

Милка ДЕНЕВА

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Сдружение/сдружения свързани с новината

Ловно-рибарско дружество “Сокол 1884″ – гр. Велико Търново
Пощ. код: 5006
Телефон: 62-41-43
Мобилен: 0878 690 169

Реклама

ЛОГО - СЛРБ