ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Разселване на диви зайци в ЛРС – Сливница (ВИДЕО)

Раселване на зайци

ЛРС „Сокол” – Сливница разсели 50 диви заека из ловностопанските райони на сдружението. На 3 юни в късните утринни часове ловци от дружинката в с. Василовци, която е в състава на сдружението, се отправиха към своите ловища, където фермено отгледаните зайци бяха пуснати на свобода, за да опреснят кръвта на местната популация от див заек и да увеличат нейния брой, който в последните години, според думите на ветерана от дружинката Иван Стефанов, нараства и тази положителна тенденция радва изключително ловците там. Възвръщането на лова на див заек, традиционен за нашата страна, е мисия, която те приемат сериозно и отговорно и полагат системни усилия. Зайците са закупени от стопанствата на „Сокол-БЛРС” във Враца и Луковит и са на 60-дневна възраст. Част от тях бяха предварително пуснати в заграждения, издигнати с труда на ловците от дружината, където за период от една седмица ще се адаптират, за да могат скоро да се озоват в естествените си местообитания. Останалите диви зайци бяха разселени директно в природата, като за целта ловците подбраха такъв район в ловищата си, който да предлага умерен преход между открито поле с обилно наличие на люцерна и свежа зелена растителност и храстови участъци в покрайнините на малки горички. В отлично здравословно състояние дивите зайци поеха из новия си дом, където числеността на хищниците редовно се редуцира.

 

Председателят на сдружението в Сливница Милко Миланов заяви пред екипа на SLRB.BG , че зайците са разпределени на 6 дружинки, като на всяка се падат по 8. Той допълни и това, че зайците са пуснати от тези дружинки не е от съществено значение, защото целта е да се разселят из цялата територия на сдружението.

ЛРС-Бяла Слатина ще доотгледа 2000 фазанчета в собствения си волиер

„От 40 години съм ловец в тази дружина и се грижим тук да има всичко – заявява доайенът на дружината във Василовци Иван. – Само за изминалия ловен сезон имаме отстреляни над 40 лисици и това е предпоставка действително да пускаме зайци. Едно време имаше много див заек. Районите са невероятни, едни от най-добрите площи за разселване. Дивият заек се възвръща и ние, ловците, го виждаме.”

Заек

Акцията по пускане на фермено произведен дребен дивеч ще продължи и през целия месец, в който освен диви зайци, в природата ще бъдат разселени много фазани.

Открийте ни и във Facebook!

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Сдружение/сдружения свързани с новината

Ловно-рибарско дружество “Сокол” – гр. Сливница
Пощ. код: 2200
Мобилен: 0876 525 274

Реклама

ЛОГО - СЛРБ