ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Велико Търново – Мечки отново кръстосват Балкана

велико търново мечки

В чудо се видяха миналата година жители на няколко великотърновски села – Момин сбор, Балван, Пушево, Ветринци, Емен. Мечка, вероятно една и съща, обикаляше по селските улици през деня и нощта и плашеше населението. Не че правеше кой знае какви поразии, не нападаше никого, но пострадаха няколко кошера, в които дивите животни търсеха храна. Мечо присъствие беше фиксирано и в покрайнините на селата Коевци в община Сухиндол и Върбовка в община Павликени. После мечката изчезна и хората си помислиха, че е легнала за своя традиционен зимен сън. Зимните месеци обаче не бяха тежки, както други години, и явно не всички мецани заспаха. Затова такива диви животни се виждаха, макар и по-рядко, и през зимата. велико търново мечки

Великотърновски ловец, например, направи снимка на отпечатъци на мечи лапи в снежния Балкан и всички, на които я показа, бяха единодушни, че мечката е доста едър екземпляр, вероятно мечок.
Сега такива диви  животни отново се виждат из планинските местности. Те са в Балкана, все още не са слезли надолу в полупланинския и полския район, а може и да останат горе, в планината, където вероятно не им липсва храна. Високо в Балкана още е рано за горски плодове – къпини, малини, диви круши, ябълки, и затова мечките търсят пчелен мед, влизат в пчелините, обръщат кошерите. Затова немногобройното население на планинските села и махали – Вонеща вода, Въглевци, Големани и други, в чиито землища са виждани мечки, е притеснено. Наистина дивите животни се държат миролюбиво, не нападат хората, но плашат домашните животни и птици. А когато плодовете узреят, вероятно ще навлязат в овощните градини. Притеснението на ловците пък е друго – да не би мечките да прогонят дивеча.
Законът забранява да се стреля по мечки, ако няма специално разрешение от Министерството на околната среда и водите. А то се издава, ако тези диви животни правят сериозни пакости и нападат хора.

Милка ДЕНЕВА

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ