ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

ЛРД-Мосомище – Ловец спаси изключително рядка птица, получи номинация за награда

мосомище орел

Село Мосомище отстои само на два километра от град Гоце Делчев, където стопанина на една от крайните къщи забелязва  на покрива странна птица да се опитва да се закрепи, но болна и омаломощена пада на земята. Не проявявала никакви признаци на живот и той решил да я занесе на ловеца Пламен Бабанов от ловната дружина на селото да му я препарира. След внимателен оглед и опипване Пламен разбира, че птицата е все още жива, но без да може да установи от какъв вид е. По най-бързият начин я занася на Нели Узунова, представител на орнитологичното дружество в Гоце Делчев, която от своя страна веднага уведомява Димитър Попов – регионален представител на Българското дружество за защита на птиците.Още от пръв поглед той разбира, че това е орел-змияр, изключително рядък вид за този край.

ЛРД–Айдемир – успешен сезон в лова на фазани за добруджанци

Неговото намиране в с.Мосомище се обяснява със заболяване по време на есенната миграция на многото видове птици на юг. Спасителната одисея на орела-змияр продължава с изпращане в специална клетка по автобус в София. Там птицата е посрещната от екип доброволци, които я занасят в спасителен център “Дивите животни” с последващо настаняване във ветеринарна клиника “Добро хрумване”. След два месеца специализирани грижи и лекуване  за укрепване на здравето и кондицията орелът-змияр е пуснат на свобода в подходяща за него природна среда. Така обстоятелствата и късметът птицата да попадне при Пламен Бабанов спасява този рядък вид граблива птица ,вписана в “Червената книга” на защитените видове в България.

мосомище орел
smart

Ето какво сподели Пламен Бабанов за сайта SLRB.BG:

” Потомствен ловец съм и съм член на ловната дружинка в с. Мосомище от 1993 година. Макар че ловът на пернати в нашия край не е много популярен, винаги ми е било интересно и тяхното присъствие като част от животинския свят. Когато комшията Владо донесе птицата у нас, първото ми впечатление беше, че е умряла, без никакви външни признаци за живот. Още при първото пипане усетих, че тялото е топло и очите бяха отворени. Такъв орел не бях виждал – отдолу бял и с красива окраска на гърба. Чрез интернет установих връзка с природозащитници и човека , с когото се свързах – Димитър Попов -ми каза да й дам веднага вода. Напълних един съд и поставих клюна във водата. Оставих я на спокойствие в двора и след няколко минути, когато се върнах да я проверя, видях, че е стъпила на крака явно освежена. Факт, който много ме зарадва. Нататък историята я знаете с отпътуването за София, нейното лечение и пускането на свобода”

За проявената съобразителност и милосърдие по инициатива на Българското дружество за защита на птиците ловецът Пламен Бабанов е номиниран за “Човек на 2020 година” в раздел орнитология. Освен това, той получава и специална книга-албум „Определител на птиците”. Чудесно илюстрирано помагало, което позволява да се разпознаят всички видове птици, пребиваващи и мигриращи през България. Пример, който за сетен път доказва, че ловната култура и морал са от първостепенно значение за ловната общност в страната.                                                          

Кузман Петров

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ