НЛРС - "Съюз на ловците и риболовците в България"

Дружината от с. Брежани пламна от трихинелоза след неправилно изследване на дивечово месо

трихинелоза брежани

След небрежно отношение към пробите за изследване на месо от дива свиня опасното заболяване е регистрирано в дружинката на с. Брежани, която е част от ЛРС-Благоевград. След консумация на сурови суджуци петима души са заразените с трихинелоза, като до момента са изследвани 29 човека. Двама от тях са в Инфекциозна болница – София с температура и болка в мускулите. Здравните експерти от Регионалната здравна инспекция от няколко дни работят по случая, като вземането на проби от съхраняваното във фризери месо продължава, изследват се и други възможни носители на заразата сред хора от с. Брежани и Благоевград, които са яли от дивечовите продукти.

Три вълка отстреляха на последния излет в ЛРД-Брежани

Според директорa на РЗИ-Благоевград д-р Калоянов има данни, че част от месото от отстреляна дива свиня е било изпратено за изследване  в лаборатория в с. Кочериново, където е извършено микроскопско изследване по остарелия компресивен метод. Тук е мястото да подчертаем, че многократно през последните години ръководствата на ловно-рибарските сдружения и експертите от БАБХ разясняват сред ловците, че единственият сигурен начин за установяване на трихинелозата е чрез изследване на дивечовото месо в референтна лаборатория по ензимния метод. В противен случай няма гаранция, че необработеното термично месо е безопасно за хората.

Предполага се, че дружината е добила месото по време на групов на дива свиня, когато са отстреляни четири животни – две големи и две малки. Изглежда, че част от месото не е изследвано правилно. А това небрежно отношение към изследването на пробите е проявено при положение, че те така или иначе се вземат и изпращат в областните лаборатории на БАБХ заради Африканската чума по свинете.

Припомняме, че трихинелозата е тежко паразитно заболяване, което поразява хората, когато ядат месо от болни от трихинелоза животни. Заболяването предизвиква отоци по лицето, постепенно покачване и задържане на висока температура, мускулни болки при гълтане, движение на очите, дъвкане, дишане и ходене. Понякога заболяването започва с повръщане, разстройство и болки в корема.

При съмнение за заболяване от трихинелоза, незабавно да се търси лекарска помощ.

Посетете нашата Фейсбук страница

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ