ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Дружината от с. Брежани пламна от трихинелоза след неправилно изследване на дивечово месо

трихинелоза брежани

След небрежно отношение към пробите за изследване на месо от дива свиня опасното заболяване е регистрирано в дружинката на с. Брежани, която е част от ЛРС-Благоевград. След консумация на сурови суджуци петима души са заразените с трихинелоза, като до момента са изследвани 29 човека. Двама от тях са в Инфекциозна болница – София с температура и болка в мускулите. Здравните експерти от Регионалната здравна инспекция от няколко дни работят по случая, като вземането на проби от съхраняваното във фризери месо продължава, изследват се и други възможни носители на заразата сред хора от с. Брежани и Благоевград, които са яли от дивечовите продукти.

Три вълка отстреляха на последния излет в ЛРД-Брежани

Според директорa на РЗИ-Благоевград д-р Калоянов има данни, че част от месото от отстреляна дива свиня е било изпратено за изследване  в лаборатория в с. Кочериново, където е извършено микроскопско изследване по остарелия компресивен метод. Тук е мястото да подчертаем, че многократно през последните години ръководствата на ловно-рибарските сдружения и експертите от БАБХ разясняват сред ловците, че единственият сигурен начин за установяване на трихинелозата е чрез изследване на дивечовото месо в референтна лаборатория по ензимния метод. В противен случай няма гаранция, че необработеното термично месо е безопасно за хората.

Предполага се, че дружината е добила месото по време на групов на дива свиня, когато са отстреляни четири животни – две големи и две малки. Изглежда, че част от месото не е изследвано правилно. А това небрежно отношение към изследването на пробите е проявено при положение, че те така или иначе се вземат и изпращат в областните лаборатории на БАБХ заради Африканската чума по свинете.

Припомняме, че трихинелозата е тежко паразитно заболяване, което поразява хората, когато ядат месо от болни от трихинелоза животни. Заболяването предизвиква отоци по лицето, постепенно покачване и задържане на висока температура, мускулни болки при гълтане, движение на очите, дъвкане, дишане и ходене. Понякога заболяването започва с повръщане, разстройство и болки в корема.

При съмнение за заболяване от трихинелоза, незабавно да се търси лекарска помощ.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ