ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

В ЛРС-Кюстендил започват разселване на диви зайци

кюстендил зайци

С разселване на диви зайци се зае ловно-рибарско сдруже­ние „Елен” – Кюстендил, съоб­щиха от сдружението. „Преди няколко дни на територията на ловната дружинка в с. Коняво разселихме 4 диви заека – два женски и два мъжки. Купихме ги по 140 лв. бройката. Зайче­тата ни бяха докарани от ЛРС- Пазарджик с техен транспорт. Районът на Коняво е много подходящ, с типични местообитания за зайци. За да ги опазим, председателят на дружинката Красимир Кирилов организира хората си да дават дежурства. Вечерно време 3-4- ма души обикалят района, за да не станат жертва зайчетата на лисици, чакали и бездомни кучета. Издал съм на ловците от Коняво и разрешителни за отстрел на хищници и се на­дявам зайците да оцелеят”, каза Венко Калинчев – ловен специалист в кюстендилското сдружение.

ЛРС-Дупница – Набелязаните задачи се изпълняват

Калинчев подчерта, че зай­кините са доставени заплоде­ни и скоро ще имат малки.

„Аз съм в ЛРС-Кюстендил от 1978 г. и оттогава досега не е правено разселване на зайци. Тъй като в района има местни зайци, мисля, че с кръстоска ще постигнем едно опресня­ване на кръвта. Това нещо ние го постигнахме преди години при яребиците. Можем да се похвалим, че те значително увеличиха популацията си, а бяха почти изчезнал вид“, каза ловният специалист.

От сдружението имат наме­рение наесен да купят още 20 заека, които да разселят най- късно през пролетта на 2022 г. Смятат да ги вземат отново от Пазарджик. В края на фев­руари или началото на март тази година пък планират да разселят около 300 яребици, каквито купуват обикновено от Сливен.

Юлияна СТЕФАНОВА

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ