НЛРС - "Съюз на ловците и риболовците в България"

300 яребици разселват в ЛРС-Радомир, доотглеждат ги във волиер

радомир яребици

300 яребици за разселване закупи ЛРС-Радомир. Пти­ците са взети от стопанството във Враца на фирма „Со­кол-БЛРС“. Те са оставени за доотглеждане във волиера в местната планина Голо бърдо. Там ще престоят един месец, като се хранят и пият вода само в тъмната част на денонощието. Така няма да имат контакти и ще запазят дивия си характер, обясни председателят на сдружение­то Иво Банков.

ЛРС-Самоков – Обогатяват с 300 яребици ловните райони

След седмица птиците ще бъдат разделени между 17- 18 дружинки. „Ще дадем на тези, които имат подходящи местообитания и повече земеделски терени“, обясни Банков. Яребиците ще бъдат разделени поравно, за да няма сърдити ловци. В Земенско дивечът не се разсел­ва, защото теренът е предимно горски територии, които яребицата не обитава. Птицата е типичен вид за района, затова от 15-16 години се разселва ежегодно. „Тук не от­глеждаме фазани, понеже не е подходящ районът“, уточ­ни Банков.

Популацията на яребицата обаче се поддържа и ловци­те в Радомирско се радват на добра слука. През послед­ния сезон са отстреляни 400, като най- голямо е ползва­нето в селата Друган и Кошарите.

Ася АСЕНОВА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ