НЛРС - "Съюз на ловците и риболовците в България"

ЛРС-Тервел – Създават се фондове в помощ на дивеча

събрание тервел

Първото общо събрание на ловно-рибарско сдружение от Североизточна България се проведе на 6 март в добруджанския град Тервел. Делегатите от десетте дружинки се събраха в голямата зала на общината, където се спазиха стриктно изискванията във връзка с пандемията от Covid-19 с  разредени места, с предварителна дезинфекция.

Председателят на сдружението Нико Радев подчерта в доклада на УС, че е изминала една много трудна година, като за първи път ловният сезон е завършил изключително слабо – отстреляни са били само две диви свине в ловната дружинка в село Мали извор. Това се дължи на липсата на животни в ловищата заради АЧС, но важното е, че не са намерени трупове на умрели диви свине.

събрание тервел

Едновременно с това изтъкна и много доброто сътрудничество с ДЛС в град Тервел, което по договор със сдружението осигури седем кошути и приплоди на благородни елени, които са разселяни в ловните райони на ЛРД – Мали извор и се очаква тази година да бъдат доставени също толкова животни от ДЛС “Паламара” край село Венец, които ще бъдат разселени в ловностопанския район на ЛРД – Безмер.

7 кошути и приплода на благородни елени разселиха в дружината на с. Мали извор (ВИДЕО)

 Поради малкото диви свине и невъзможността да се провеждат ловни излети на този вид дивеч добруджанските ловци се стремят към увеличаване на местния пернат дивеч в ловните райони на дружинките. Миналата година са били разселени 750 фазана и 300 яребици, същите бройки ще бъдат получени и през новия сезон.

Делегатите гласуваха изключително важните решения за създаване на два фонда – единия ” Задивечаване”, а другия ” Хищници”. Когато си заверяват билетите, ловците ще заплащат допълнително по пет лева и за двата фонда, което безспорно ще спомогне за  разселването на повече дивеч и за редуциране популациите на чакалите и лисиците.

 Много бяха въпросите, които зададоха делегатите от отделните дружинки и съвсем естествено те са насочват към подобряване на дейността по стопанисването на дивеча и увеличаване отговорността в борбата с бракониерството. Приет беше финансовият план, както и програма за дейността през настоящата година. За делегат на общото събрание на НЛРС-СЛРБ бе избран председателят ЛРС-Тервел Нико Радев, а за резерва ловният специалист Иван Хорозов.

Георги НИКОВ

Посетете нашата Фейсбук страница

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ