140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Ловците от ЛРС-Годеч призовават да не се допуска разцепление в сдруженията

годеч събрание

Наред с отчета на извършената работа, на Общото събрание на ловците от ЛРС-Годеч повдигнаха един наболял въпрос. Те призоваха за единство в Съюза и законови промени, които не позволяват самоволното напускане на дружини без основателни причини. Всички знаят, че има такива случаи, като някои са продиктувани от лични амбиции за доказване кой е по-по-най.

Годишното общо отчетно събрание на сдружението се състоя на открито пред Ловния дом в гр. Годеч. Това е заради наложените ограничения в обществения живот, свързани с пандемията от Covid-19. Отчет пред присъстващите направи председателят на сдружението Андрей Иванов. Изложени бяха фактите от изминалия ловен сезон, като се изтъкна изключително слабата година в най-популярния лов на дива свиня. Отстреляни са едва 17 животни, което е най-слабото постижение, откакто съществува сдружението. Популацията на основния дивеч е драстично намаляла и това се вижда от всички, въпреки че реално мъртви животни в техните ловно-стопанки райони не са намирани. Утехата е, че сърните показват траен ръст в числеността. Има ги повсеместно и това показват резултатите от проведената таксация. През отминалия сезон са отстреляни 22 сърни.

Пети пореден мандат за председателя на ЛРС-Бяла Веселин Балтаджиев

Хищниците обаче се множат, като особено притеснителна е инвазията на чакалите. Прииждат от равнинната част на страната и числеността им расте. Отстрел на 82 чакала не е никак лошо постижение за неголямо сдружение от 6 дружини (5 ловни и една рибарска), но очевидно критериите ще трябва да се променят и борбата с хищниците да се превърне във водеща.

В тази връзка ще изтъкнем и факти от ловно-стопанската дейност. Планира се изграждане на чакала за лов на хищници, които да спомогнат за по-висока ефективност. В сдружението са направили ремонт на хранилките за едър и дребен дивеч, като са изградени и нови.

Извършена бе една промяна в състава на Управителния съвет на ЛРС-Годеч. Имало е депозирана оставка, а за нов член на УС е избран Ангел Джамбазки.

Младен ДОБРЕВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ