140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

ЛРД-Осиковска и Правешка Лакавица – С дружни усилия стрелбището е възстановено

лакавица бригада

В този бригаден ден на 17 април мераклиите да дадат  доброволен труд за развитието на дружинката и подобрят условията на лов, решават да се разделят на три групи, според нуждата на предстоящите задачи. Пиарът на дружинката, която е част от състава на ЛРС-Ботевград, Христо Христов е в групата, която има задачата до вечерта да завърши ремонта на стрелбището в комплекса на параклиса „Възнесение Господне“. Заедно с ловците Иван Кирков, Георги Петров – председател на дружинката, Пламен Петров и Дойчин Карабулев наранина запрягат ръкави, за да свършат планираното, а както се видя, те успяха и да се похвалят.

Дивечовите ниви – Сей, ловецо, сега му е времето

Организацията на работа в тази дружинка отдавна е добре смазан механизъм. В случая по-важното е стрелбището да бъде пригодно и удобно за традиционните състезания по ловна стрелба, които се провеждат тук ежегодно от 2004 г. между дружинките Осиковска и Правешка Лакавица – инициатор, и Осиковица, като от тази година в надпреварата се включват още няколко дружинки в съседство.  

лакавица бригада

Другите две трупи са буквално горски. В тях 7-8 ловци успяват да почистят 1 км пътища.  Едната от групите е под командването на майстор гонач Ивелин Николов заедно с Иван Николов, Георги Лазаров, известен хищничар, Иван Иванов и още няколко ловци. Те се заемат с просичането на пътища в някои части на ловните им полета, като например пътя за Корташите, който е затворен поради паднали клони, строшени от дърветата от обилните снеговалежи напоследък.

лакавица бригада

Трета група също прави просеки, само че в ловно поле „Муртовец”. Тук са ловците Христо Цаков и Марин Стефанов.

Оценката за тази първа бригада е отличен. На общото събрание от 20 март ловците решиха до началото на ловния сезон да направят общо пет бригади по график. Вероятно и втората ще е за направата на просеки, а през останалите ще бъдат ремонтирани хранилките, местата за отдих, ще се прави и дивечова нива.

Очевидни са и резултатите от грижите на ловците досега. ЛРД Осиковска и Правешка Лакавица има за последния ловен сезон 35 отстреляни диви свине. Но тук интересното е, че АЧС продължава да ги подминава и досега не са намирали умрели животни и няма регистрирано нейно присъствие.

Мариана Мандичева

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ