ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

ЛРС-Кърджали – Фазаните се завръщат, увеличава се и благородният елен

кърджали елен

Приключи традиционното пролетно преброяване на едрия и дребния дивеч на територията на сдружението на ловци­те и риболовците в Кърджали. По думите на председателя Васил Дончев то е преминало нормално при спазване на всички противоепидемични мерки срещу COVID-19. Включи­ли са се всички опитни преброители, които познават добре различните видове дребен и едър дивеч и местообитанията им. Запасите при повечето видове са почти като миналого­дишните.

Популацията на дивата свиня се запазва. Числеността й е 433. През ловния сезон не са установени случаи на африкан­ска чума. Запасите при заека и сърната са съответно 2200 и 873, почти колкото са били досега.

Ръст бележи благородният елен. Той вече е разпрос­транен в осем дружини – Боровица, Паничково, Комунига, Черноочене, Ненково, Яворово, Костино и Бойно. Досега се срещаше в четири. Запасът е 217. Увеличава се и елен -ло­патарът – запасът е достигнал 284. Това се дължи на факта, че от 2013 г. насам всяка година сдружението разселва елени лопатари, казва специалистът по лова Господин Калоянов.

ЛРД-Разлог – Таксация и изграждане на нови хранилки в един ден

Друга добра новина от тазгодишната таксация е завръща­нето в ловните полета на фазана. От тази птица, която преди четири-пет години беше почти изчезнала, са преброени 240 фазана. Дължи се на разселването и ежегодното провежда­не на състезанието „Свети Хуберт”. След всяко състезание в землището, в което то се провежда, остават част от неот­стреляните фазани. Кеклиците са 200, а яребиците – 370.

Тревожна е тенденцията при хищниците. Вълците са стиг­нали 45, а чакалите – 209.

Валери КОВАЧЕВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

© 2020 Съюз на ловците и риболовците в България Всички права запазени Снимки: Unsplash.com Поддръжка: Дигитална Агенция “Пиксел Вижън”
Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ