140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

ЛРС-Монтана – Таксацията показа изобилие от фазани

монтана таксация

Фазани в Монтанско има в изобилие, това показват резултатите от проведената пролетна таксация на диве­ча, споделя ръководителят на ЛРС-Монтана Александър Георгиев. Доволни са – пре­броени са 5600 птици при допустим запас от 2690. Това дава основание и за планиран солиден отстрел от 2300 фа­зана през предстоящия ловен сезон. Очевидно на фазаните ще се гледа като на основна алтернатива на дивите сви­не. Наблюденията показват сериозен спад в числеността им, това е обяснимо предвид пораженията, които нанесе върлуващата в страната епи­демия от АЧС. При изпълнен на 55% план за отстрел през отминалия сезон (313 точни попадения), за предстоящия сезон квотата е занижена до 204 диви свине.

Добър отстрел на диви свине отчетоха в ЛРС-Дупница

Сърните в ловно-стопанския район на ЛРС-Монтана показват траен ръст нагоре. В отчетите са вписани 1600 животни. Има ги, но ловците си ги пазят и малко дружини ловуват на тях. Пред­вид стабилната популация са предвидени и повече бройки за отстрел – 109.

Реалностите с дивия заек са тревожни. Отчетени в такса­ционните листа са едва 2842 зайци при допустим запас от 7560. Ясно е, че няма как да се ползва този дивеч през на­стоящата, а вероятно и през следващите няколко години.

Контролът на хищниците си остава постоянна задача за монтанските ловци, въпреки че резултатите от таксацията показват присъствие близко до допустимия запас. Чака­лите са 552, а лисиците – 568. През миналия сезон ловците са реализирани около 400 чакала и още толкова лисици. Отстреляни са 6 вълка, което е стопроцентово изпълнение на плана.

Младен ДОБРЕВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ