140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Мащабно разселване с нови измерения в ЛРС-Монтана

разселване монтана

Много сериозна кампания по пролетно разселване на 270-дневни фазани проведоха в монтанското сдружение. Защо казваме в заглавието, че е с нови измерения ли? Ами защото наред с традиционните равнинни територии, по които фазаните се адаптират най-лесно, тази година птици бяха разселени и в землищата на някои от така наречените планински села.

Но да представим тазгодишната картината на разселването с малко предистория. Във всички дружини, където предстоеше да бъдат доставени отрасли фазани, подготвиха нови и отремонтираха някои стари хранилки за дребен дивеч. Заредиха ги своевременно и с фураж. Разбира се, подбраха се най-подходящите места, където по-късно и разселиха птиците.

разселване монтана

Природата бе обогатена с общо 830 възрастни фазана. От тях 340 са по Националната програма за разселване на дивеч на НЛРС-СЛРБ, а останалите са закупени със средства на сдружението. Кампанията протече в няколко дни, заради голямата численост и трудностите при транспортиране на възрастни птици. Всички фазани се произведени в стопанството в Плевен и са извозени с техен транспорт. На място председателите на дружините и доброволци приемаха кафезите и извършваха разселването, като спазваха всички изисквания по тази процедура.

ЛРС-Трявна- Расте популацията на благородния елен

Най-много пернати – 150 бройки – бяха разселени в ловищата на дружината от с. Дългоделци. Други 120 фазана отидоха по направление с. Лехчево, а по около 100 птици разселиха на ловностопанските райони на дружините от селата Ковачица, Габровница, Долна Рикса. По-малко бройки отпътуваха към други дружини от състава на сдружението.

Села с преобладаващо планински релеф също получиха фазани. Това са Превала, Горна Лука, Железна. Там пък се намериха подходящи местообитания в стари лозя и овощни градини. Впрочем, през миналата пролет бе направено такива пробно разселване и за радост на ловците, фазани се съхраниха. Затова сега интересът се разрасна и други дружини пожелаха да се възползват от възможността да завъдят фазани в своите ловища, макар и да не са с идеалните условия. Очевидно птиците успяват да се адаптират. Какво по-хубаво от това да има повече разнообразие в дивечовите запаси.

Младен ДОБРЕВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ