140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Пети пореден мандат за председателя на ЛРС-Бяла Веселин Балтаджиев

бяла събрание

Всичките 38 дружини в състава на ЛРС-Бяла изпратиха свои представители на общото отчетно-изборно събрание, провело се на обичайното място – в ловната база в м. „Беленска гора“, но по необичаен начин заради пандемията – отвън, на открито. Спазени бяха всички противоепидемични изисквания, за да се сведат до минимум рисковете по разпространение на заразата.

Новината от проведения форум е, че досегашният председател Веселин Балтаджиев бе преизбран с огромно мнозинство и подкара вече пети пореден мандат. В Управителния съвет, състоящ се от 9 човека, също нямаше промени и запази досегашния си състав.

бяла събрание
Старият-нов председател Веселин Балтаджиев е много активен ловец

Отчетени бяха някои положителни аспекти от дейността на сдружението. Закупен е нов служебен автомобил Дачия Дръстър, вложени са средства и за закупуване на земята (10 дка) на стрелбището за нарезно оръжие в с. Бистренци. Има подобрение и в собствената база в „Беленска гора“.

Айтоски дружини се отказват от лова на дива свиня, за да възстановят популацията

Разбира се, анализира се и състоянието на дивеча, както и перспективите за настоящата година. На фона на слабия отстрел на дива свиня, както и значително намалялата популация в обширни региони на Северна България, при беленци се забелязва драстично увеличаване на запасите от благороден елен. За първа година в сдружението ще имат право на отстрел на приплоди. Решено е да бъдат реализирани 40 млади животни, а още 8 благородни елена са заложени в разчетите по линия на международния ловен туризъм. В много села, особено тези източно от Бяла в посока гр. Попово, при проведената пролетна таксация са регистрирани елени далеч над допустимия запас. Затова ловците са убедени, че трябва да се вземат мерки и тази прекомерно голяма численост да се редуцира.

В състава на ЛРС-Бяла влизат населени места от 4 общини в Русенска област: Бяла, Две могили, Борово и Ценово. Общо 1200 ловци членуват в сдружението, а с площ от 116 хил. ха то е на четвърто място по този показател в страната. От ръководството изрично настояха да обявим тези факти, за да се знае, че не е уместно да ги считат за малко сдружение.

Младен ДОБРЕВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ