140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Подкрепа за Обръщението на СЛРБ към политическите сили от Старозагорско

обръщението стара загора

Подкрепа за Обръщението на НЛРС-СЛРБ към политическите сили по проблемите на ловното стопанство и любителския риболов и последвалите срещи с кандидат-депутати от пет партии изразиха председатели на ловно-рибарски сдружения от Старозагорско на среща с председателя на НЛРС-СЛРБ инж. Васил Василев.

„Това, което най-много възпрепятства нашата дейност, е нормативната база. В последните години ловната общност е абсолютно неглижирана от държавата. Няма разбиране, че това което вършим не е само лов – ловуваме 6 месеца в годината, а отглеждаме, разселваме, подхранваме, стопанисваме 12 месеца. Хубавото е да се поставят въпросите към кандидатите за народни представители, а когато се конфигурира новият парламент, нека отново се проведат такива срещи с тях и, ако отново няма разбиране, трябва да се пристъпи към по-радикални действия с всички законови средства“, обобщи председателят на ЛРС-Стара Загора Стефан Димитров.

В Радомир и Благоевград се проведоха регионални срещи с ловно-рибарските сдружения от региона

В срещата взеха участие и колегите му от ЛРС-Гълъбово Живко Калъчев, от ЛРС-Раднево Живко Желев и от ЛРС-„Отбрана 2005“ Веско Деведжиев.

обръщението стара загора

В разговора бе засегната и болната тема – състоянието на популацията на дивата свиня с оглед продължаващата епидемия от Африканска чума по свинете. „При нас е констатирана само една положителна проба за АЧС, но животните ги няма. През миналия сезон само дружинката в с. Мъдрец  имаше 100 диви свине, а сега такъв е отстрелът в цялото сдружение в Гълъбово“, сподели Живко Калъчев.

Чуха се и прогнози, че възстановяването на популацията в страната ще отнеме от 5-6 години – в най-оптимистичния случай, до 10 години.

„Защо държавата се провали в борбата с АЧС? Защото загуби доверието на ловната общност“ – заяви председателят на НЛРС-СЛРБ Васил Василев – „Всички свиневъди бяха компенсирани с публични средства, само за претърпените загуби ловно-рибарските сдружения нямаше нито една стотинка. Вместо това им бяха налагани забрани и вменявани нови и нови задължения – за ями, за капани, за дезинфекционни препарати и технически средства… Затова в Обръщението настояваме пред политическите сили занапред да бъде нормативно закрепено, че се изпълняват само разпореждания на МЗХГ, които са финансово обезпечени“.

В разговора бяха обсъдени и много други въпроси, сред които и един специфичен местен проблем – все по-масовото практикуване на офроуд с тежки автомобили в ловностопанските райони в Средна гора, което е източник на постоянно безпокойство за дивеча и предпоставка за инциденти по време на лов.

обръщението стара загора

След разговора Стефан Димитров запозна инж. Василев с новото стрелбище на старозагорските ловци, което от края на 2019 г. функционира с всички необходими съоръжения за гладкоцевно оръжие.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ