НЛРС - "Съюз на ловците и риболовците в България"

280 дка дивечови ниви са засети в ЛРС-Радомир

ниви радомир

Засети са  280 дка дивечови ниви с овес, царевица и жито на територията на ЛРС-Радомир. Тя се простира върху 86 000 ха в общините Радомир, Земен и Ковачевци. Всички 29 дружинки са ангажирани в начинанието, всяка е преизпълнила плановата й площ. Земеделци също помагат. Ежегодно дивечът се подхранва с  над 90 тона царевица.

40 диви заека разселват за опресняване на кръвта в ЛРС-Пещера

160 хранилки за едър дивеч, заек и яребица са разположени на територията на сдружението. Те са заредини с храна целогодишно, уверява председателят на ЛРС Радомир Ивайло Банков. Подхранването е започнало още от ноември. “Най-активни сме през тежките зимни месеци, когато няма зеленина. Благодарни сме, че на територията на сдружението не е регистрирана АЧС. Грижим се за дивеча, за да го ползваме”, сподели Банков.

ниви радомир


Ловците поддържат стабилна популация на дивата свиня и на сръндака, тази на заека се подобрява, хищниците намаляват. По данни от последната таксация в района има 694 сърни, 364 диви свине, 385 зайци, 2205 яребици,6 вълка, 174 лисици, 136 чакала, 98 язовеца, 100 диви котки, 350 свраки и др.
„Ловците стопанисват 90 заслона и 14 монолитни хижи, всички с по двайсетина места. Най-големи са в с. Извор – в Конявската планина, и с. Дрен – във Верила. Хижите са отворени, посещават се и от туристи, легловата база се ползва само от ловци” – каза Банков. – Членовете на дружинката в с. Колош миналата година са си купили чисто нови дюшеци и спално бельо. Скоро туристи във Верила похвалили хижата на ловците и предложили помощта си.
Хижите се поддържат, през половината от седмицата в тях има хора.”

Ася Асенова

Посетете нашата Фейсбук страница

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ