140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Общото събрание преизбра ръководството на ЛРС-Враца

събрание враца

Дългогодишното ръководство на ловно-рибарската организация във Враца отново получи кредит на доверие. Решението бе взето единодушно от 45-мата присъстващи делегати на общото отчетно-изборно събрание, което се проведе в ловното стопанство на сдружението в покрайнините на града. Така през следващите четири години важните решения отново ще лежат върху плещите на опитните и отговорни Николай Ненчев – председател на УС, и инж. Стоян Стоянов – негов заместник. Не се променя и съставът на останалите членове на Управителния съвет, в чийто списък фигурират имена на доказани лекари, ръководители на институции и преуспяващи предприемачи. „Защо да променяме нещо, което работи добре – коментираха присъстващи – Организацията ни е в добро финансово състояние, а при възникване на проблеми се търсят своевременни и адекватни решения“.

Форумът бе открит с едноминутно мълчание в памет на починалите колеги-ловци, след което присъстващите бяха поздравени от председателя инж. Ненчев и госта инж. Борислав Бечев – управител на фирма „Сокол–БЛРС“ ЕООД.

„Преживяхме тежки времена на пандемия, на открити и подмолни атаки срещу Националната организация, но нищо не ни разедини. В лицето на фирма „Сокол–БЛРС“ вие имате пълна подкрепа за всичко – заяви инж. Бечев и изтъкна успехите и приноса на мрежата от дивечовъдни стопанства, осигуряващи пернат дивеч за разселване, както и постиженията в новото предизвикателство – развъждане на диви зайци, чиято естествена популация в природата застрашително намалява.

От изчерпателния годишен доклад на председателя на ЛРС-Враца инж. Стоянов пък стана ясно, че освен заекът, в региона намалява яребицата и сърната, а като резултат от африканската чума – и дивата свиня.

ЛРС-Троян – Издигнаха кандидатурата на Васил Василев за председател на НЛРС-СЛРБ

„Подходът на държавата към това опасно заболяване бе неадекватен и хаотичен – заяви той – Тя не финансира дружествата за превенция и борба с болестта. Нашата вина е, че не вярвахме колко сериозно е всичко това, а днес има дружинки в крайдунавския район, които нямат отстреляно нито едно прасе!“ Той порица и нереалните цифри от таксацията, които целят повече излети и водят до критичен минимум на запасите от дивеч…Годишната равносметка показва, че най-често срещаният дивеч отново е фазанът, което се дължи на общите усилия на ловците, разселили в природата общо 2340 бройки.

Отчетите на инж. Стоянов, на КС, програмата за работа на ЛРС-Враца и бюджета за 2021 г. бяха приети единодушно. Усилията на ръководството през тази година ще бъде насочено най-вече към безопасността на членовете на сдружението: подробен инструктаж преди лов; задължителни сигнални жилетки и шапки; категорична забрана за употреба на алкохол преди и по време на излет; в групатаняма да се допускат болни иликонтактували с такивалица. Приоритет остава и грижата за дивеча, осигуряването на фураж за зимно подхранване, превенцията и борбата с африканската чума по свинете, разселването на дивеч, хищниците и бракониерството, а членският внос и всички такси остават непроменени.

В последната точка „Разни“ председателят на дружинката в Оходен Тихомир Георгиев засегна един от най-болните въпроси на ловците по места – агресивното земеделие, като даде конкретен пример за умрели чакали след залагане на отрова за мишки в обработваеми площи край селото. По болната тема обаче, никоя институция не взема страна и решение практически няма…

Делегати на ОС на Националната организация през юли ще бъдат председателят инж. Николай Ненчев, зам.-председателят инж. Стоян Стоянов и адвокат Петър Петров – председател на дружинката в с. Баница.

Галина ГАНОВА

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ