НЛРС - "Съюз на ловците и риболовците в България"

В ЛРС-Хасково преизбраха председателя Желязко Живаков

хасково живаков

Стабилност и готовност за нови предизвикателства , това отбеляза общото събрание на Ловно-рибарското сдружение в Хасково, чийто членове през последната година са 1621, обединени в 35 дружини.

хасково живаков
ж

В отчетния доклад председателят Желязко Живаков посочи, че за ловностопански мероприятия миналата година са изразходвани близо 76 хил. лв. За създаване на фуражна база и за подхранване на дивеча през зимния период са вложени 45 хил. лв. Даннните от 2017 г. насам категорично сочат ръст в разселването в природата на колхидски фазани, яребици и кеклици. Тази година очакванията са да се достигне бройката от 2 хил. птици. Впечатляваща е  работата, благодарение на която на територията на сдружението има изградени 64 чакала с дървена и метална конструкция, 842 хранилки- обикновени  и за едър дивеч, 28 големи  волиери. По време на събранието мултимедия визуализира пред делегатите постиженията на дружините в тази насока, показа отново грижливо стопанисваните ловни хижи, чешми, навеси. Нямаме дружина без собствена база, подчерта Живаков.

хасково живаков

70 процента от ловците участваха в пролетната таксаци, която се проведе на високо ниво. Над 100 е запасът от благороден елен, за чието опазване и увеличение на прираста сдружението си партнира с Фондация „По-диви Родопи“. Присъстващият на форума представител Стефан Аврамов получи благодарности за съвместната ползотворна работа. Ежегодно увеличение бележат сърните, което се дължи на правилното стопанисване и охрана. И в хасковски регион е намалял запасът от дива свиня, отстреляни са 122 екземпляра.Взетите навреме мерки с обучения и изграждане на нужните съоръжения нареждат Хасково в графата без наличие на АЧС. 525 чакала са уцелили ловците, броят на лисиците е 387. 

Иван Искренов остана начело на ЛРС “Руй” в Трън

Още добре свършени неща допълват списъка за изминалия период: ремонтирана  е вилата на сдружението край Хасково, почистено е пътното трасе до там,  оборудвана е учебната зала, комплектува се трофейна колекция, направена е пълна профилактика на стрелковите съоръжения.

хасково живаков

Гост на събранието бе главният секретар на НЛРС–СЛРБ Даниел Тошков, който разясни актуални въпроси, интересуващи всички ловци. Търси се компромисен вариант за исканата пълна забрана в ЕС за отстрел на гургулици, подчерта той. Мотивът на България е, че благодарение на  източния миграционен път популацията у нас е добра и затова гургулицата трябва да се запази като ловен обект. За да е силен този аргумен обаче, е нужен коректен отчет на отстрела. Възразяваме и срещу пълната забрана на оловните боеприпаси, каза още главният секретар. Ако това стане, мнозинството от българските ловци няма да могат да поемат нарастващите разходи за други боеприпаси.

Делегатите избраха 37 –членен състав на Управителен съвет. За председател единодушно бе преизбран Желязко Живаков, а за председател на Констролния съвет Атанас Стойчев. С ръкопляскания бе преизбран и знаменосецът на дружеството Тодор Алексиев. Събранието прие насоки за работата през 2021 г.

хасково живаков

Преизбраният председател отличи дружините в Стамболийски, Стамболово, Въгларово, Караманци и Кенана-Хасково за  изградените волиери, хранилки и други съоръжения. Дружината в Мандра с председател Ерхан Якъб бе наградена за отстреляните 29 диви свине. Отличният стрелец Борислав Манолов получи награда за отстреляния в дебелия сняг трофеен глиган. Грамота бе връчена на Ивайло Матев, възстановил надписа на паметния знак, поставен на мястото, където е положено началото на ловното стрелческото дружество в Хасково. В историческата местност сега растат млади дръвчета бряст, засадени от ловците.

Златка Михайлова

Снимки Янко Найденов

Посетете нашата Фейсбук страница

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ