НЛРС - "Съюз на ловците и риболовците в България"

ЛРС–Стражица – В бъдеще ще се разчита все повече на пернатия дивеч

събрание стражица


Стегнато, при нужната дисциплина премина годишното отчетно-изборно събрание на ЛРС „Тасладжа” в Стражица, гост на което беше инж. Васил Василев, председател на НЛРС-СЛРБ
С внимание делегатите на стражишките ловно-рибарски дружини изслушаха доклада на УС на ЛРС за свършеното през 2020 година и отминалия ловен сезон. Председателят на стражишката ловна организация Красимир Коев разгледа цялостната й дейност, като не пропусна тревогата от намаляването на дивите свине заради АЧС, необходимостта да се привличат повече млади ловци, да се обърне по-сериозно внимание на бракониерството, младите членове на дружините да се включват ангажирано в изпълнението на ловно-стопанските мероприятия.

ЛРС–Дулово инвестира в материалната си база

През изминалия мандат ръководството на ЛРС-Стражица и на дружините е работило за изграждането на добре развито ловно стопанство, което да предлага повече и по-разнообразен дивеч в ловните полета на Стражишка община. Финансовото състояние на ЛРС е добро и събраните средства се изразходват според нуждите.
По време на разискванията беше повдигнат въпросът за финансовото стимулиране на отстрела на хищници, които и в стражишките ловни полета не са никак малко. Заради зачестили оплаквания, че понякога гоначи влизат в ловните полета на съседни дружини, без да информират, което си е чисто бракониерство, се оформи предложението да се определят правила за движение на кучетата по време на ловните излети. Така ще се избегнат инциденти, свързани с живота и здравето на ловците. А за да се помогне за увеличаването на популацията на дивите прасета, които драстично са намалели заради АЧС, беше подкрепено предложението да не се стреля не само по майки, но също и по зрелите глигани, за да има поколение.
„Нашите ловци са повечето свинари – каза специалистът по ловно стопанство инж. Зарев. – Затова увеличаваме разселването на пернат дивеч, за да има на какво да ловуват дружините.”

Пет ловни дружини вече са заявили желание да разселят 270-дневни фазани през януари и началото на февруари догодина, за да имат възможност да ловуват на разселени пернати.
Васил Василев поздрави присъстващите на събранието и взе отношение по повдигнатите от тях въпроси. Той пожела на всички дружини успехи през следващия ловен сезон, по-бързо да се преодолеят последиците от появата на АЧС.
Представителите на дружините избраха делегати за Общото събрание на НЛРС-СЛРБ. Те гласуваха единодушно председателят Красимир Коев да продължи да ръководи сдружението и през новия мандат. Избран беше и нов УС и контролна комисия. Всички си пожелаха АЧС да отмине по-бързо и по-бързо да се възстанови запасът на този дивеч в ловните полета на дружините.

Милка ДЕНЕВА

Посетете нашата Фейсбук страница

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ