140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

ЛРС-Вълчи дол – Нито следа от дива свиня, нужни са средства за разселване на дивеч

събрание вълчи дол

Общото отчетно събрание на ЛРС-Вълчи дол започна с едноминутно мълчание за починалите седем ловци от дружинките през миналия период, сред които и ловният специалист на сдружението Иван Николов, който си отиде от този живот като работещ и в пенсионерските си години. Събрането уважиха кметът на община Вълчи дол Георги Тронков, който също е ловец в сдружението и прави всичко възможно да подпомага ловното стопанство, както и директорът на ДГС в град Суворово Радостин Желязов и Асен Христов, специалист от ДГС в град Провадия, които станаха част от обсъждането на проблемите на ловната организация.

На събранието присъстваха 37 делегати от избраните 41 представители на 19- те ловни дружинки. По традиции събранията на това сдружение преминават на много добро равнище, така беше и този път, като в стегнатия доклад председателят на сдружението Николай Христов проследи извършеното през изминалата година, която не е била никак лека заради пандемията на Covid-19, но ловците както винаги са проявили големите си амбиции за доброто стопанисване на ловищата и за постигане на добри успехи.

Ето кратките факти – през 2018 година са били отстреляни 37 диви свине, на следващата година слуката е само девет броя, а през последния сезон няма отстрел, не са забелязани дори и свински дири.

„От наблюденията, които правим, констатираме, че в момента в нашите гори няма нито една дива свиня заради АЧС. Според нас е необходим компромис от Министерството на земеделието, храните и горите парите, които са за стопанисване на дивеча и онези 30 на сто, които привеждаме на ДГС, да останат в сдруженията, за да можем да закупуваме дивеч – фазани, яребици и диви зайци, защото дивата свиня ще се възстанови може би след 10 години. А и тези пари не се дават от държавата, а са от ловците” – изтъкна Николай Христов.

Много интересен е фактът, че част от ловците много добре работят по регулиране на хищниците. За трета поредна година ЛРД-Есеница с председател Петко Керчев се нарежда на първо място в съревнованието, следвана от ЛРД-Стефан Караджа с председател Добри Митев и ЛРД – Михалич с председател Мирослов Василев, които бяха наградени.

събрание вълчи дол
Тримата председатели на дружини Петко Керчев, Мирослав Василев и Добри Митев, които получиха наградите за най-много отстреляни чакали и лисици

Немислимо е съществуването на сдружението без подкрепата на ДГС в Суворово и Провадия. Взаимното уважение е на ниво, разрешителните за групов и индивидуален лов се получават навреме, а също така отчитането им  става в срок. Въпреки това не е решен въпросът с коловозите, които оставят тежкотоварните автомобили на фирмите за извозване на дървесината и това се отразява при зареждането на хранилките в горите, дори и чрез високопроходими коли. Този проблем поставиха делегатите на събранието с тревога.

ЛРС–Дулово инвестира в материалната си база

Единодушно делегатите гласуваха за увеличаване на членския внос за следващата година с 10 лева и ще заплащат 50 лева. За член на УС на сдружението беше избрана Светлана Петкова, която е новият ловен специалист, а в общото събрание на Националното ловно-рибарско сдружение ще участват Николай Христов и Светлана Петкова. На събранието си делегатите гласуваха решението да предложат Илия Михайлов, председател на ЛРС-Добрич, за регионален представител за член на УС на Националното ловно-рибарско сдружение.

Георги НИКОВ

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ