140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

От ЛРС-Бургас настояват да има поправителни изпити за кандидатите за ловци

лрс-бургас нови

Повече от 50 нови ловци ще попълнят редиците на дружинките в Бургаски регион, след като минаха през „ситото“ и се справиха успешно в ежегодния практически изпит в Бургас. Той се проведе на стрелбището в с. Маринка, а в него отлично се представиха 53 кандидати, сред които и две дами, които  преминаха блестящо през теорията и не отстъпиха на мъжете в практическата част стрелба по мишени на силует на заек и по панички. Впрочем, отбелязват ловците, засиленият интерес към лова от страна на нежния пол е тенденция, която се наблюдава и в цяла Европа. 

“Жените приемат лова като начин да общуват с природата, макар и въоръжени. Повечето от тях или са спортисти или са запалени по ловните киноложките турнири, или пък просто искат да  участват в лова наравно с мъжете“, казва Невен Каравасилев, ръководител на сдружението на ловците и риболовците „Лебед“ в Бургас.

ЛРС–Силистра – Трети председателски мандат за Орлин Николов

Каравасилев подчерта, че е важно да има естествен процес на приемственост между поколенията в ловуването. Но не спести критиките си към младите кандидати заради слаба дисциплина и ниски стандарти в подготовката. “Казармата им липсва”, обобщи той. 4-ма от кандидатите не успяха да положат успешно изпита.

Ръководителят на ЛРС-Бургас постави на дневен ред и още един много важен въпрос – необходимостта от изменение в Правилника за прилагане на Закона за лова и опазване на дивеча. Сега ППЗДЛОД изключва възможността курсистите, скъсани на теоретичния или практическия изпит, да се явят на поправителен.

„Ние сме единствените в държавата, които нямат право на поправителен изпит. Студентите имат право, шофьорите имат право…, който кара някакъв курс за придобиване на право има право, само ние нямаме право” – гневи се Каравасилев.

Той обясни, че сега действащите правила пречат на изпитващите да са строги и взискателни по отношение на знанията и уменията, които курсистите показват на изпитите. И когато на бъдещия ловец не му достига малко, той бива толериран, защото няма право на поправка.  Категоричен е, че това трябва да се промени и кандидатите, които не са издържали успешно теоретичната или практическата част, в рамките на два месеца да бъдат допуснати до нови изпити за придобиване право на лов, а не както към момента пак да преминават през цялата процедура на нови курсове.

650 лева струва курсът за нови в Сдружението ЛРС-Бургас. Тази цена включва всички разходи – държавни изпитни такси, обучение за теоретичните и практическите изпити, паничките и патроните.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ