140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Районът на ЛРС-Кюстендил – Спасителен остров за дивата свиня (ВИДЕО)

кюстендил дива свиня

Само за година дивите свине се превърнаха в екзотика за множество ловни дружини, които традиционно се радваха на сериозна слука в лова на този вид дивеч. Отстрелът в страната за изминалия сезон   сравнен с предходния спадна наполовина.

Но Кюстендилското ловно-рибарско сдружение изпълни плана за отстрел на дива свиня на 100%. В условията на разпространяващата се Африканска чума по свинете, която ликвидира или редуцира сериозно популациите от диви свине в много ловностопански райони, този факт превръща територията на ЛРС-Кюстендил в истински оазис за дивата свиня. От подадени над 800 проби през изминалия ловен сезон няма констатиран нито един случай на заболяло животно.

„За миналата година сме отстреляли 869 диви свине, което е много добър резултат за нашето сдружение – споделя специалистът по лова Венко Калинчев. – Резултатите са красноречиви. Сдружението е едно от малкото, които са изпълнили плана за отстрел на 100%. Африканската чума в нашите ловностопански райони я няма и популацията на дивата свиня е добра, като по този начин и отстрелът е много добър.“

кюстендил дива свиня
кюстендил дива свиня

Добри са прогнозите и за следващия сезон. Кюстендилските ловци ежедневно намират пресни следи от най-популярния ловен обект у нас. Те са на всякъде – по дивечовите пътеки, калищата. Наблюденията са постоянни, като по този начин дружините си „сверяват часовника“ и установяват присъствието на дивата свиня в техните ловностопански райони.

 Местните ловци очакват с нетърпение да отпадане забраната за подхранване на този вид дивеч, с което да подпомогнат увеличаването на популацията на дивата свиня.

кюстендил дива свиня

„Според мен подхранването на дивата свиня не трябваше да се спира, тъй като в нашия ловностопански район не са констатирани умрели свине от АЧС – казва Венко Калинчев – Според мен трябваше да продължим да подхранваме, но законът ни спира и ние го спазваме.“

Кюстендилските ловци очакват с трепет новия сезон и се надяват да останат спасителен остров за дивата свиня и през него.

кюстендил дива свиня

През тази година сдружението попадна в зоната с ваксинации против бяс и държавата е предвидила премии за отстреляни и намерени хищници. Ловците ще получават по 50 лв. за намерени мъртви чакал и лисица и по 20 за отстреляни. За изминала година ловците в сдружението са отстреляли над 200 лисици, което се е отразило добре на популацията на дребния дивеч.

кюстендил дива свиня

През февруари в района на ловната дружинка в с. Коняво бяха разселени и първите диви зайци. Намеренията са през пролетта на следващата година да бъдат разселени още 20 заека в подходящите за тях местообитания.

кюстендил дива свиня

В ЛРС-Кюстендил започват разселване на диви зайци

Ловецът от ЛРС-Кюстендил Любомир Стойнев разказва: „Заекът в нашия район започва да се възстановява. Аз като влизам гонач… Изскачат, ако не е през гонка, поне през 1-2 изскачат от храстите и разбираме, че се увеличава популацията на заека.“
Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ