140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

След изборно общо събрание бе отбелязана 125-годишнината на ЛРС-Стара Загора

125 години стара загора

На 13 юни се проведе общото отчетно-изборно събрание на ЛРС-Стара Загора, като гост на събитието бе председателят на НЛРС-СЛРБ Васил Василев.

ЛРС-София-юг преизбра за свой председател Алеко Динев

В отчетния доклад на председателя на сдружението Стефан Димитров бе отбелязано, че по отношение разселването на пернат дивеч и отстрела на хищници Старозагорското сдружение е сред трите най-добри в страната. Разселени са 3700 птици, като стремежът е да се обръща все по-голямо внимание на лова на пернат дивеч. През миналия ловен сезон са отстреляни 112 диви свине, а в сравнение с миналата година, когато са били 133, това означава, че няма драматичен спад заради епидемията от АЧС, но тенденцията е видна и бъдещето е на местния дребен дивеч. Запасите от див заек макар и бавно нарастват, сдружението няма да закупува за разселване диви зайци, а ще съсредоточи усилията си в подобряване на местообитанията на вида чрез активна борба с бракониерството и редуциране на хищниците.

125 години стара загора

От дебатите по време на събранието стана ясно, че дружините са притеснени от намаляващата ловна площ вследствие на урбанизацията и присъствието на туристи, велосипедисти и почитатели на офроуд спорта в ловните полета по време на излетите.

125 години стара загора

„ЛРС-Стара Загора е еталон за прозрачност и разумно ползване на дивеча в системата на Националната организация“ –  подчерта председателят на НЛРС-СЛРБ Васил Василев. Той обърна внимание на факта, че заплахата от АЧС съвсем не е отминала и усилията на ловците трябва да се съсредоточат към увеличаване на запасите от местен дребен дивеч, а що се отнася до прелетния, практиките с използване на машинки за привличане на пъдпъдъка са изключително порочни и унищожават местните популации.

Делегатите на общото събрание избраха нов Управителен съвет на сдружението, а за председател бе преизбран Стефан Димитров.

В сдружението членуват 1388 ловци и риболовци, организирани в 38 дружини.

125 години стара загора

След края на общото събрание тържествено бе отбелязана 125-годишнината на ЛРС-Стара Загора. Председателят на Националната организация връчи на празнуващите домакини юбилеен плакет, официални гости на събитието бяха гл. секретар на НЛРС-СЛРБ Даниел Тошков, председателят на ЛРС-Добрич и член на УС на НЛРС-СЛРБ Илия Михайлов, зам.-кметът на Стара Загора Красимира Чахова, началникът на ловния отдел в РДГ-Стара Загора Кристиян Колев, председателите на съседните ловно-рибарски сдружения „Казанка“, ЛРС-Сърнена гора и ЛРС-Гълъбово.

125 години стара загора

Старозагорските дружини получиха грамоти, а председателите ловни ножове с гравирани им имена. Отличени с награди бяха тримата най-възрастни ловци на сдружението. Издадена е и книга с историята на организацията.

Тържествата по случай 125-годишнината на ЛРС-Стара Загора ще продължат, като през юли ще се проведе ловен събор, а през септември финалът на Националния турнир „Св. Хуберт“ за Купата на НЛРС-СЛРБ ще се проведе по същия повод в Стара Загора.

125 години стара загора
125 години стара загора
125 години стара загора
125 години стара загора

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ