НЛРС - "Съюз на ловците и риболовците в България"

След изборно общо събрание бе отбелязана 125-годишнината на ЛРС-Стара Загора

125 години стара загора

На 13 юни се проведе общото отчетно-изборно събрание на ЛРС-Стара Загора, като гост на събитието бе председателят на НЛРС-СЛРБ Васил Василев.

ЛРС-София-юг преизбра за свой председател Алеко Динев

В отчетния доклад на председателя на сдружението Стефан Димитров бе отбелязано, че по отношение разселването на пернат дивеч и отстрела на хищници Старозагорското сдружение е сред трите най-добри в страната. Разселени са 3700 птици, като стремежът е да се обръща все по-голямо внимание на лова на пернат дивеч. През миналия ловен сезон са отстреляни 112 диви свине, а в сравнение с миналата година, когато са били 133, това означава, че няма драматичен спад заради епидемията от АЧС, но тенденцията е видна и бъдещето е на местния дребен дивеч. Запасите от див заек макар и бавно нарастват, сдружението няма да закупува за разселване диви зайци, а ще съсредоточи усилията си в подобряване на местообитанията на вида чрез активна борба с бракониерството и редуциране на хищниците.

125 години стара загора

От дебатите по време на събранието стана ясно, че дружините са притеснени от намаляващата ловна площ вследствие на урбанизацията и присъствието на туристи, велосипедисти и почитатели на офроуд спорта в ловните полета по време на излетите.

125 години стара загора

„ЛРС-Стара Загора е еталон за прозрачност и разумно ползване на дивеча в системата на Националната организация“ –  подчерта председателят на НЛРС-СЛРБ Васил Василев. Той обърна внимание на факта, че заплахата от АЧС съвсем не е отминала и усилията на ловците трябва да се съсредоточат към увеличаване на запасите от местен дребен дивеч, а що се отнася до прелетния, практиките с използване на машинки за привличане на пъдпъдъка са изключително порочни и унищожават местните популации.

Делегатите на общото събрание избраха нов Управителен съвет на сдружението, а за председател бе преизбран Стефан Димитров.

В сдружението членуват 1388 ловци и риболовци, организирани в 38 дружини.

125 години стара загора

След края на общото събрание тържествено бе отбелязана 125-годишнината на ЛРС-Стара Загора. Председателят на Националната организация връчи на празнуващите домакини юбилеен плакет, официални гости на събитието бяха гл. секретар на НЛРС-СЛРБ Даниел Тошков, председателят на ЛРС-Добрич и член на УС на НЛРС-СЛРБ Илия Михайлов, зам.-кметът на Стара Загора Красимира Чахова, началникът на ловния отдел в РДГ-Стара Загора Кристиян Колев, председателите на съседните ловно-рибарски сдружения „Казанка“, ЛРС-Сърнена гора и ЛРС-Гълъбово.

125 години стара загора

Старозагорските дружини получиха грамоти, а председателите ловни ножове с гравирани им имена. Отличени с награди бяха тримата най-възрастни ловци на сдружението. Издадена е и книга с историята на организацията.

Тържествата по случай 125-годишнината на ЛРС-Стара Загора ще продължат, като през юли ще се проведе ловен събор, а през септември финалът на Националния турнир „Св. Хуберт“ за Купата на НЛРС-СЛРБ ще се проведе по същия повод в Стара Загора.

125 години стара загора
125 години стара загора
125 години стара загора
125 години стара загора
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ