140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

ЛРС-Попово- Разселиха 380 полудиви патици в 15 язовира

полудиви патици попово

Лятната кампания на поповчани по разселване на дивечови птици стартира. При първата акция бяха разселени общо 380 полудиви патици във водоемите на територията на сдружението. Най-много – 80 броя, заживяха на Зараевския язовир, в землището на с. Зараево. Този водоем е граница на териториите на 4 ловни дружини и по тази причина там са разселили и повече. Освен това, мястото е много подходящо за водоплаващ дивеч – бреговете са обрасли с всякаква водна растителност, а наоколо е диво и спокойно, няма го онзи засилен човешки пресинг, както е по други водоеми.

По 20 полудиви патици бяха разпределени на други неголеми язовири (общо 15) в землищата на селата Водица, Ковачевец, Посабина, Медовина, Славяново, Светлен, гр. Опака. Разбира се, имаше отделна партида и за язовир „Каваците“, в покрайнините на Попово. Там рибните ресурси от много години се стопанисват от сдружението и разселването на дивечови птици също е отколешна традиция. Впрочем, там полудиви патици са обичайна гледка за многобройните рибари. Те бързо привикват с човешкото присъствие и не се плашат много, а понякога даже стават досадни, понеже се привличат от мятане на всякакви захранки. Все пак рибарите проявяват търпение и ги приемат като атракция.

ЛРС-Дулово – Увеличават се фазаните в добруджанските ловни полета

Патиците-новодомци са 45-дневни, закупени от специализираното стопанство на фирма „Сокол-БЛРС“ ЕООД в Луковит. Средствата са осигурени по две направления: от сдружението и по Националната програма на НЛРС-СЛРБ за устойчиво развитие на дивечовите запаси. Извозени със собствен транспорт, без да се допускат каквито и да е загуби. Основната тежест в работата по разселването са поели двамата ловни и риболовни инспектори Стефан Дянков и Стефан Боянов.

През август предстои разселване на фазани и яребици. Близо 2 хиляди фазанчета ще закупят от производственото стопанството на фирма „Сокол-БЛРС” в Русе, а още 300 яребици от стопанство „Сините камъни“ в Сливен. И тази кампания ще се финансира по същия начин – от сдружението и по Националната програма.

Младен ДОБРЕВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ