140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

ЛРС–Велико Търново – Монтираха нови рога на бронзовия елен пред ловния дом

бронзовия елен

Трима ентусиасти от ловната дружина във великотърновското село Самоводене – Коста Каркоров, Марио Георгиев и Валентин Неделчев, преди време се нагърбиха с възстановяването на рогата на бронзовия елен пред ловния дом във Велико Търново. Те бяха откраднати от злосторници и статуята на животното доста година стоя без красивите украшения на главата си.
След консултация с ръководството на сдружение „Ловно-рибарско дружество „Сокол 1884”, беше потърсен майстор, който да излее нови бронзови рога. Оказа се, че такъв не може да се открие във Велико Търново. Тогава Марио Георгиев намери фирма в Каварна и плати за изработването на бронзовите украшения на елена. Те бяха излети по истински рога, намерени в гората. С поставянето им на главата на животното се заеха тримата ловци и майсторски свършиха работата.

бронзовия елен

Марио Георгиев и Валентин Неделчев не са свързани с Велико Търново. Те са от Варна и работят на корабите. Решили обаче да членуват в първото ловно дружество в България и ги приела дружината в Самоводене. Сега двамата са едни от най-активните ловци там, рядко пропускат ловен излет, участват и в ловно-стопанските мероприятия
А ловният дом на ЛРС е построен със средства на дружеството и доброволен труд на ловците. Строителството му започва през 1984 година по повод 100-годишнината на първата българска ловна организация и сградата е открита през 1988 година. В градината пред нея има вековен дъб и две бронзови фигури – на елен и на сърна, за които се знае, че са дарение от общината. Малчуганите, които минават оттук с родителите си, често се спират, за да се порадват на животните. Някои дори яхват бронзовия елен, който може да понесе това, но не и да му откраднат рогата. 

Милка ДЕНЕВА

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ