140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

ЛРС–Велико Търново – Заседание на УС преди пушките отново да загърмят

ус велико търново

Както обикновено, преди откриването на новия ловен сезон членовете на УС на сдружение „Ловно-рибарско дружество „Сокол 1884” във Велико Търново се събраха, за да решат някои въпроси. Преди началото на заседанието те изслушаха информация за разпространението на АЧС и инструктаж как да се събират за изследване проби от отстреляните диви свине. Стана ясно, че поне засега обстановката е сравнително спокойна. Има ловни дружини, които не са намерили нито едно умряло заразено диво прасе. Въпреки това този дивеч изчезна, оплакаха се ловци. Затова пък от ловната дружина в Арбанаси се похвалиха, че в землището на тяхното село има цяла една сюрия, не преминаващи, а местни животни, които ловците пазят.

ЛРС-Кърджали ще празнува 100-годишен юбилей на 18 септември
Членовете на УС се обявиха единодушно против спирането на свинския лов, защото така ще намалеят драстично приходите, които се използват за разселването на птици, за купуването на фуражи. Освен това, не е добре, че няма да има присъствие на ловци в ловищата, а бракониерите спокойно ще безчинстват. Така че беше решено да се излиза на лов за диви свине както досега, без сряда, като на следващото Общо събрание на сдружението в края на септември допълнително ще се вземе решение в зависимост от ситуацията
В разговор между председатели на ловни дружини те споделиха, че прелетен дивеч не липсва, в полята се чува песен на пъдпъдъци, виждат се гургулици, гривяци. Ала ловците продължават да се притесняват от селскостопанската дейност, която засяга техните ловни полета и дивеча – веднага след прибирането на реколтата се оре и това ще прогони пъдпъдъците, да не говорим за отровите, за изораването на синорите.

Някои са забелязали, че това лято има много щъркели. А те се хранят не само със змии, гущери, жаби, но и със зайчета, пъдпъдъци. Така че какъв ще е ловът на прелетен дивеч, ще се разбере по-нататък.
УС реши Общото събрание на сдружението, на което ще се отчете неговата четиригодишна дейност и ще се избере ново ръковоство, да се проведе на 25 септември от 14 часа, за да има възможност пълномощниците на дружините да излязат на лов.

Милка ДЕНЕВА

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ