140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

1400 фазана попълниха дивечовите запаси на ЛРС–Белоградчик

1400 фазана белоградчик

След като бяха адаптирани към дивата природа, нови 1400 фазана обогатиха дивечовите запаси в равнинната и полупланинската части на Белоградчишко. 90-дневни птици бяха разселени в 10 от 12-те дружинки на ловно-рибарското сдружение. Най-много, 350, разселиха ловците от дружинката в село Бело поле.

На Североизток – Масово разселване на фазани

Колегите им от дружинките в Стакевци и Крачимир не са разселвали фазани, защото районът е високопланински и птиците трудно биха се адаптирали. Има и голяма опасност да станат жертва на хищници.

„Разселване на пернат дивеч, в случая 1400 фазана – това е начинът, няма друга алтернатива- категоричен е Боян Минков, председател на ЛРС-Белоградчик. – Макар много трудно да се заменя едрият лов с лов на пернати, за следващите 4-5 годинитова е реалността. При нас дивата свиня изчезна. Много от ловците са на мнение да спрем да ловуваме, докато не се възстанови популацията след пораженията, които АЧС безпощадно нанесе в нашия ловностопански район”.

Съгласно разпоредбите на чл. 50 от Закона за лова и опазване на дивеча стопанисващият дивеча може сам да определя правилата за ловуване на вида. Ясна рамка относно ползването на дивеча във всеки ловностопански район може да се определи с решение на УС или общо събрание на всяко сдружение.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ