НЛРС - "Съюз на ловците и риболовците в България"

ЛРС-Нова Загора зариби язовир „Жребчево” с отрасли шарани

зарибяване жребчево

Общо 480 бройки едногодишен шаран със средно тегло 500 г бяха пуснати в язовир „Жребчево“. Зарибяването e дело на ЛРС-Нова Загора и е извършено непосредствено до стената при преливника. Акцията е на основание чл. 22 а ал. 5 от ЗРА (задължително зарибяване на държавни водоеми с 5% от стойността на издадените през предходната година риболовни билети). Рибките са закупени от рибовъдно стопанство, базирано на язовир „Ешек дере“ с. Асеновец. Извозени съ собствен транспорт, а при самото разселване са се включили и риболовци доброволци. Всичките шаранчета са се адаптирали бързо след стреса и са оцелели. Големината им гарантира, че ще се опазят от хищници.

В състава на Новозагорското сдружение има около 500 членове – риболовци и ловци-риболовци. Разполагат с язовир „Чилията 2“ с. Загорци, (по договор за стопанисване на рибните ресурси), където има подходящи условия за риболов и почивка. Водоемът се посещава от много риболовци, членове на сдружението. Там са имали инцидент с измиране на риба (толстолоб) през юни, когато вследствие на силен вятър се е получило прекомерно размътване и вдигане на водораслите, което е причинило мора. Зарибяване на „Чилията 2“ скоро не е правено, заради затруднения с доставка на зарибителен материал и по споменатата причина с влошаване състоянието на водата. Но там риба има достатъчно и интересът на хората го показва.

зарибяване жребчево

Сега са решили да зарибят най-големия в региона язовир „Жребчево“, понеже изискването в ЗРА е да се разселва риба в големите държавни язовири.

Информацията за зарибяването предостави ръководителят на сдружението Илчо Табанов. И допълни, че в сдружението имат солидна членска маса риболовци и полагат усилия да им осигурят подходящи възможности за спортуване.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ