140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

ЛРС-Нова Загора зариби язовир „Жребчево” с отрасли шарани

зарибяване жребчево

Общо 480 бройки едногодишен шаран със средно тегло 500 г бяха пуснати в язовир „Жребчево“. Зарибяването e дело на ЛРС-Нова Загора и е извършено непосредствено до стената при преливника. Акцията е на основание чл. 22 а ал. 5 от ЗРА (задължително зарибяване на държавни водоеми с 5% от стойността на издадените през предходната година риболовни билети). Рибките са закупени от рибовъдно стопанство, базирано на язовир „Ешек дере“ с. Асеновец. Извозени съ собствен транспорт, а при самото разселване са се включили и риболовци доброволци. Всичките шаранчета са се адаптирали бързо след стреса и са оцелели. Големината им гарантира, че ще се опазят от хищници.

В състава на Новозагорското сдружение има около 500 членове – риболовци и ловци-риболовци. Разполагат с язовир „Чилията 2“ с. Загорци, (по договор за стопанисване на рибните ресурси), където има подходящи условия за риболов и почивка. Водоемът се посещава от много риболовци, членове на сдружението. Там са имали инцидент с измиране на риба (толстолоб) през юни, когато вследствие на силен вятър се е получило прекомерно размътване и вдигане на водораслите, което е причинило мора. Зарибяване на „Чилията 2“ скоро не е правено, заради затруднения с доставка на зарибителен материал и по споменатата причина с влошаване състоянието на водата. Но там риба има достатъчно и интересът на хората го показва.

зарибяване жребчево

Сега са решили да зарибят най-големия в региона язовир „Жребчево“, понеже изискването в ЗРА е да се разселва риба в големите държавни язовири.

Информацията за зарибяването предостави ръководителят на сдружението Илчо Табанов. И допълни, че в сдружението имат солидна членска маса риболовци и полагат усилия да им осигурят подходящи възможности за спортуване.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ