ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

ЛРС-Поморие – Две дружини се върнаха в състава на сдружението след 10 години

дружини поморие

Историята започва преди 10 години, а дружините са в с. Преселци и с. Кошарица. Причините за напускането им от сдружението и преместването им в ЛРС-Несебър са междуличностни отношения в тогавашното ръководство и орязването като площи от съседното ДЛС. Обещанието, че ще им ги върнат, ги подвежда. Огорчението си казва думата и те напускат. Надеждата, че нещата там ще потръгнат, не се сбъдва. През годините виждат как дружините от СЛРД „ГЛАРУС“- гр. Поморие създават, съграждат, разселват дивеч в своите ловностопански райони – с една дума вървят напред. Вероятно така се ражда идеята да се върнат обратно в поморийското движение. Проявяват интерес за среща и я инициират. Тя се осъществява в края на миналата и началото на тази година.

Председателят на поморийското сдружение Дончо Дончев споделя:

„Те сами поеха инициативата да си проведат събрание и да обсъдят решение за преместването в нашето сдружение. То вече е взето. Ние от наша страна също проведохме общо събрание, на което определихме начина на приемането им, и след това с решение на УС ги приехме окончателно. Естествено, като се спази процедурата по изготвяне на документи от тяхна и наша страна. След като това бе свършено, аз, като председател, ги внесох в ДЛС за последващи действия. Директорът на ДЛС издаде заповед, като допълнихме анекс към съществуващия договор – вече тези ловностопански райони да са към договора на ЛРС-Поморие за стопанисване и ползване на дивеча. Това е цялата процедура, която отне технологично време, но към днешна дата  двете дружини от над 100 човека от с. Кошарица и с. Преселци вече са част от СЛРД „ГЛАРУС“- гр. Поморие 

дружини поморие
Част от състава на ЛРД-Преселци след успешен лов на дива свиня

Какво предстои нататък за двете дружини, приели устава на СЛРД-Поморие, Дончо Дончев уточнява: „Всичко, което се очаква в останалите дружини в сдружението, важи и за тях – помощ при техни начинания. Когато една дружина има инициатива, УС веднага реагира и подпомага: било то с парични средства, било със закупуване на фуражи или за изграждане на съоръжения в ловностопанските  райони, било за задивечаване. Например през последните две години закупихме имоти на дружинките: ЛРД-Паницово, ЛРД-Дъбник и ЛРД-Горица, а ловците там със собствен труд и средства и с помощ от сдружението ги облагородяват и ползват.”

ЛРС-Поморие изгражда културен център с европейско финансиране

На 12.08.2021г., два дни преди откриването на ловният сезон, за първи път от 10 години в ЛРД-Кошарица бяха разселени 50 яребици.

Когато проблемите имат решения, нещата се случват. Двете дружини в с.Кошарица и с.Преселци сега имат възможността да развиват своята дейност и шанса да се доказват.

Павлина ПАВЛОВА

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ