140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

ЛРС-Севлиево – Ореховата поляна в м. „Лъгът” екна за Илинден

събор севлиево илинден

На 7 август ДЛС „Росица” и ЛРС „Сокол” в Севлиево заедно честваха Илинден и празничното откриване на новия ловен сезон. Ловният събор изпълни с глъчка поляната в местността „Брезов лък“, която е в чертите на известната местност „Лъгът“. Малко след 11 часа знамето на ЛРС „Сокол“ беше посрещнато със ставане на крака, а после и знамената на дружинките. Отец Стелиян направи водосвет  и благодарствен молебен за здраве и благополучие и освети знамената на дружинките. Специални поздравления бяха изпратили председателят на УС на НЛРС-СЛРБ Васил Василев, директорът на РУГ – В. Търново Николай Николов, Минко Акимов – председател на ЛРС-Троян, Рачо Рачев, председател на ЛРС „Стринава“ в Дряново.

събор севлиево илинден

Водещата, поетесата Елена Влаева, покани гостите Цветелин Миланов – директор на Северноцентралното държавно предприятие и Иван Степанов – директор на ДЛС „Росица“, като даде думата най-напред на Тодор Ганчев, заместник-председател на сдружението.

„Традиционен е ловният ни събор за Илинден. Нашето ловно-рибарско сдружение е едно от водещите както по запас на едър дивеч, така и по отстрел на дивя свиня. Болестта африканска чума по свинете ни причини сътресения през миналата година, като ние направихме всичко необходимо да я преодолеем, спазвайки мерките за безопасност. Тази година ще работим в същия дух. От името на УС на ЛРС „Сокол“ пожелавам „Наслука! през новия ловен сезон“.

Цветелин Миланов призова ловците да продължат стриктно да спазват мерките против разпространението на АЧС, които засега са единствени за ограничаването на тази смъртоносна за популацията на дивата свиня болест. Той пожела на ловците да бъдат добри стопани на дивеча и да бъдат разумни негови ползватели и занапред.

събор севлиево илинден
инж. Иван Степанов

„Добре дошли в сърцето на ловно стопанство „Росица“ – поздрави Иван Степанов.

По негова молба всички почетоха паметта на загиналите лесовъди в борбата за спасяването на гората от пожари с едноминутно мълчание и ставане на крака. „След тази трудна ловна година и още по-трудните, които ни предстоят, моля ви, да направим така, че да възстановим много бързо запасите на дивата свиня, за да преживеем отново ловните емоции, каквито преживявахме през последните години заедно” – каза Степанов.

събор севлиево илинден

ЛРД-Валевци е дружинката, която получи първа награда за най-голям отстрел – равен на 13 диви сивине, толкова има и дружинка Ловни дол, която също получи награда. С 11 отстрела втора в класирането по резултати е ЛРД-Крамолин.

В лова на пернат дивеч се е отличила ЛРД-Душево – с 2233 бр., после ЛРД-Сенник – с 1387 и ЛРД-Шумата – с 989.

Най-много хищници – 62, са отстреляли ловцит е от ЛРД-Сенник, 36 – ЛРД-Крушево, 27 – ЛРД-Млечево.  

Мариана Мандичева

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ